Revista Nature: Vaccinarea împotriva zonei zoster reduce riscul de demență. Efectul, mai pronunțat în cazul femeilor

Vaccinare/Foto: Profimedia Images
3 aprilie 2025, 09:50

Un studiu publicat în revista Nature despre un experiment efectuat în Țara Galilor oferă dovezi convingătoare că vaccinarea împotriva virusului herpes zoster reduce semnificativ riscul de demență.

Folosind un design de regresie discontinuă, cercetătorii au exploatat faptul că eligibilitatea pentru vaccinul împotriva virusului herpes zoster a fost strict determinată de data nașterii – cei născuți înainte de 2 septembrie 1933 nu erau eligibili, în timp ce cei născuți la sau după această dată erau eligibili pentru cel puțin un an.

Analiza înregistrărilor electronice de sănătate a evidențiat o rată uimitoare de vaccinare de 47,2% în rândul persoanelor eligibile, comparativ cu doar 0,01% în rândul celor puțin mai în vârstă. Cercetătorii au constatat că administrarea vaccinului împotriva zosterului a redus noile diagnostice de demență cu 3,5 puncte procentuale pe parcursul a șapte ani – o reducere relativă de 20%. Acest efect protector a fost mai pronunțat la femei decât la bărbați.

Pentru a confirma faptul că rezultatele lor nu au fost confundate de alte intervenții medicale pentru care s-a utilizat aceeași limită de eligibilitate, cercetătorii au efectuat numeroase analize de validare. Aceștia au verificat faptul că reducerea diagnosticelor neurodegenerative a fost specifică demenței și herpesului zoster (și nu altor afecțiuni), au reprodus cu succes efectul cunoscut al vaccinării împotriva zosterului asupra reducerii herpesului zoster și și-au confirmat constatările utilizând datele din certificatele de deces din Anglia și Țara Galilor.

Au fost relevate două posibile mecanisme: vaccinul poate reduce reactivările clinice și subclinice ale virusului varicelo zoster, care ar putea contribui la patologia demenței prin neuroinflamare, depunere de amiloid și leziuni vasculare; alternativ, vaccinul ar putea avea efecte imunomodulatoare mai ample, independente de virus, în concordanță cu beneficiul mai puternic observat la femei.

Aceste constatări sugerează că vaccinul zoster relativ ieftin ar putea fi mai eficient, dar și mai rentabil în prevenirea demenței decât intervențiile farmaceutice existente. Studiul este semnificativ deoarece furnizează dovezi cauzale, mai degrabă decât doar corelaționale.

Cercetătorii recunosc limitările, inclusiv potențiala detectare insuficientă a demenței, constatările specifice vârstei (aplicabile în principal persoanelor în vârstă de 79-80 de ani), impactul pandemiei asupra diagnosticării, dar și faptul că rezultatele se aplică numai vaccinului viu-atenuat (Zostavax), mai degrabă decât vaccinului recombinant (Shingrix).

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite