Surse: „Ordonanța Trenuleț” va fi adoptată luni și va conține măsuri pentru stoparea creșterii cheltuielilor statului în 2025

28 decembrie 2024, 12:14 (actualizat 28 decembrie 2024, 15:58)

Potrivit unor surse, „Ordonanța Trenuleț” va fi adoptată luni și va conține măsuri pentru stoparea creșterii cheltuielilor statului în 2025.

În ceea ce privește pensiile – discuția va avea loc cu ocazia formării bugetului pe anul viitor, variantele ar fi acordarea unui ajutor sub forma de on/off pentru pensiile mici și medii sau o creștere a pensiilor în a doua parte a anului.

De asemenea, în OUG trenuleț se vor majora indemnizațiile pentru văduvele de război, veterani, invalizi etc.

Se vor lua măsuri de eficientizare guvernamentală – scăderea cheltuielilor statului cu minimum 1 la sută din PIB.

Depășirea țintei de deficit de 5% pentru anul 2024 provine din: – majorări salariale în sectorul bugetar (medici și personal sanitar, profesori, politie, armata) + 18.1 miliarde – pensii și compensări la energie + 13.1 miliarde – investiții + 19 miliarde – cheltuieli cu bunuri și servicii în sănătate + 11,4 miliarde – subvenții + 3,2 miliarde ( Metrorex, CFR și contribuții la UE).

În total, vorbim de 69 de miliarde, adică 3,92% din PIB.

La nivelul Guvernului ne-am asumat să asigurăm stabilitate economică și să gestionăm cu responsabilitate resursele țării. Vom pune în continuare accent asupra îmbunătățirii calității vieții oamenilor, îndeosebi a celor cu venituri reduse, și a susținerii investițiilor, în condițiile menținerii unui control riguros asupra cheltuielilor publice”, a afirmat prim-ministrul Marcel Ciolacu, după consultările pe tema pregătirii măsurilor sociale și economice și a pachetului bugetar pentru anul 2025, care au avut loc în reuniunea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, de la Palatul Victoria.

Pentru fundamentarea bugetului general consolidat pentru anul 2025, Guvernul va aproba, printr-o Ordonanță de Urgență, măsuri fiscal-bugetare pentru eficientizarea cheltuielilor statului și scăderea deficitului bugetar. Măsurile fiscal-bugetare vor avea ca impact reducerea cheltuielilor bugetare cu 19 miliarde de lei, echivalentul a 1% din Produsul Intern Brut. Șeful Executivului a afirmat, în acest context, că în cursul anului 2024, aproximativ 69 de miliarde de lei – respectiv 3,92% din PIB – reprezintă investiții și cheltuieli esențiale, precum cele cu majorările salariale din sectorul bugetar (din sistemul sanitar, educație, apărare, creșterea pensiilor, plățile pentru plafonarea prețului la energie, cheltuieli din domeniul sănătății, subvenții pentru transportul public etc. În cadrul consultărilor, reprezentanții patronatelor au considerat necesare măsurile pentru limitarea cheltuielilor statului și au apreciat că este nevoie de un efort major și urgent de combatere a evaziunii fiscale.

La reuniunea cu reprezentanții patronatelor și sindicatelor, din partea Guvernului au participat, alături de premierul Marcel Ciolacu, vicepremierul Marian Neacșu, vicepremierul și ministrul Ministerului Finanțelor, Tánczos Barna, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Bolos, ministrul Educației și Cercetării, Daniel-Ovidiu David, ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.


Azi are loc Consiliul Naţional Tripartit pentru Dialog Social, care reuneşte confederațiile patronale și sindicale, reprezentanți ai Guvernului, dar și alți parteneri de dialog social. Premierul Marcel Ciolacu participă la această întâlnire.

Noua Ordonanţă a Guvernului, care modifică zeci de acte normative dintr-un foc, este prima încercare grea pentru membrii coaliţiei de guvernare. Proiectul, emis de Ministerul de Finanţe, se tot schimbă în funcţie de tăierile propuse de fiecare ministru şi de liderii politici. Ideea este să se reducă substanţial cheltuielile bugetare, iar acest lucru trebuie decis în aceste ultime zile din 2024.

Potrivit unei versiuni, obţinute de Ştirile TVR, pensiile nu vor mai fi indexate, vor fi îngheţate salariile angajaţilor din sectorul bugetar şi se elimină toate formele de plată suplimentară şi bonificaţii. Ar putea fi mai puţini bani plătiţi pentru concediile medicale, iar studenţii pierd subvenţia de transport.

Cheltuielile statului au crescut în acest an cu 25 de miliarde de lei, doar după indexarea și recalcularea pensiilor, respectiv cu alte 32 de miliarde de lei pentru majorarea salariilor mai multor categorii de angajați la stat. Anul viitor, nu vor mai fi însă majorări suplimentare, pentru a păstra echilibrul bugetar.

Vor fi înghețate pensile, practic, punctul de pensie va rămâne la valoarea actuală de 81 de lei, asta deși era anunțată o creștere la 1 ianuarie 2025 cu 12 procente, punctul de pensie ar fi trebuit să ajungă la 91 de lei. Salariile, de asemenea, în sistemul public rămân la nivelul lui decembrie 2024.

Vor fi înghețate inclusiv alocațiile de stat pentru elevi, rămân practic la valoarea din decembrie 2024.

În 2025 guvernul taie și banii pentru orele suplimentare, bonusurile, tichetele de masă și voucherele de vacanță. Sunt calculete şi primele pierderi: turismul intern va pierde chiar şi 40%, potrivit unor experţi.

Guvernul vrea să taie și din banii partidelor. Ordonanța Trenuleț limitează subvenţiile la cel mult 0,01% din produsul intern brut pe an, faţă de 0,04%, cât este acum. Până acum nu au fost anunţate concedieri, dar se cere cumpătare în toate instituțiile statului.

CITEȘTE ȘI: Cum arată deocamdată Ordonanța Trenuleț: pensiile și salariile de stat – înghețate, concedii medicale – plătite mai puțin

Pentru 2025, diferența dintre încasări și cheltuieli ar trebui să nu depășească 7 procente, iar datoria publică să fie de cel mult 56%.

Cert este că textul final e supus multor modificări de la o oră la alta.

Este a doua ordonanță Trenuleț pe care Guvernul o dă în acest an. Următoarele provocări majore pentru Executiv sunt bugetul pentru 2025 și calendarul alegerilor prezidențiale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite