Republica Moldova | Reabilitarea șoferilor prinși băuți la volan prevede o zi de lucru la morgă

Mii de șoferi continuă să urce în stare de ebrietate la volan şi astfel pun în pericol viaţa proprie şi a celor din jur. Potrivit Inspectoratului Naţional de Probaţiune din Republica Moldova, doar anul trecut, peste o mie de persoane au fost condamnate pentru condus sub influenţa alcoolului sau a narcoticelor. Cei care vor să îşi redobândească permisul sunt nevoiţi să treacă programul „Drink & Drive”, iar una dintre lecţii are loc la Centrul de Medicină Legală, relatează tvrmoldova.md
Participantii la programul de reeducare îi îndeamnă pe şoferi să fie responsabili şi să nu urce la volan după ce consumă alcool sau droguri.
„Am băut la volan. Am consumat alcool. De asta am ajuns pe aceste drumuri. Prima dată. Da, îmi este frică. Vreau să-mi redobândesc permisul şi am venit de asta la aceste ore”, mărturisește un bărbat care a fost prins băut la volan, în 2019. Avea o concetraţie de alcool de 0,55 miligrame pe litru în aerul expirat, de aproape patru ori peste norma legală.
Un alt bărbat, beneficiar al programului probaţional antialcoolic şi antidrog din Republica Moldova, a spus că doreşte să-şi redobândească permisul de conducere, după ce a fost prins cu o concentratie de 0,17 miligrame pe litru de alcool în aerul expirat: „La aceste lecţii am fost de opt ori. Acum e a noua şi mai avem două. Frica ca frica, dar mă simt incomod ca să vezi aşa ceva. Cei care vor vedea aşa ceva le spun să petreacă, însă să nu urce la volan”.
„Vreau să zic că e foarte complicată sesiunea. Timp pierdut. Frică. Bani. Vreau să îndemn toţi şoferii să nu mai urce niciodată în stare de ebrietate la volan. Să urci băut la volan este o infracţiune. Şi este periculos. Nu e bine. Trebuie să te gândeşti la consecinţe. Poţi face orice în afară de asta”, spune un participant.
Programul „Drink & Drive” este format din 12 sesiuni.
Natalia Levandovskaia, consilier principal, Biroul de Probaţiune Comrat: „Participanţii trec nouă lecţii în biroul de probaţiune de la centrul de învăţământ. Ei mai au o întâlnire cu medicul narcolog şi cu agenţii de patrulare. Este şi o întâlinire cu cei de la Centrul de medicină legală. Programul are scopul de a scădea riscul de recidivă în rândul celor ce urcă băuţi la volan”.
La Centrul de Medicină Legală sunt examinate peste două mii de cadavre, dintre care aproape 300 sunt victime ale accidentelor rutiere. Participantii la program văd cu ochii lor consecințele iresponsabilității unor șoferi.
Ivan Bulgaru, vicedirector, Centrul de Medicină Legală: „Îndeplinesc obligaţiunile unui infirmier autopsier în morgă, unde ei nemijlocit sunt implicaţi în activitatea şi lucrul cu cadavrul. Prerogativa este ca persoanelor date să li se arate la ce consecinţe duce anume starea de ebrietate la volan, ce traume produce”.
În 2024, în evidenţa Inspectoratului Naţional de Probaţiune erau 1039 de persoane condamnate pentru condus în stare de ebrietate. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Chişinău.
Irina Vărzaru, şef secţie, Inspectoratul Naţional de Probaţiune: „Aş vrea să menţionez că într-adevăr depinde de pedeapsa aplicată. Respectiv, pentru cei care au fost privaţi de dreptul de a conduce mijloacele de transport este obligatoriu de a trece programul de probaţional – Drink & Drive. Deja cu certificatul obţinut ei îşi pot ridica permisul. Pentru cei care le-au fost anulat dreptul de a conduce, procedura este mai complicată, deoarece pe lângă certificatul obţinut este solictat şi susţinerea examenului teoretic şi practic”.
In 2024, în Republica Moldova s-au produs 169 de accidente rutiere din vina şoferilor aflaţi în stare de ebrietate. 17 oameni au murit, iar 198 au fost răniți.