Relația Marea Britanie – UE, încă tensionată după Brexit. Care sunt efectele despărțirii
La aproape patru ani de la Brexit, relația dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană continuă să fie marcată de tensiuni și negocieri dificile. Fie că vorbim despre exporturile de alimente, accesul la piața europeană a serviciilor sau cooperarea în domeniul apărării, Londra și Bruxelles încearcă să găsească soluții pentru a atenua efectele despărțirii.
În timpul campaniei pentru alegerile parlamentare, Partidul Laburist le-a promis britanicilor că va elimina controalele asupra tuturor produselor alimentare ce traversează Canalul Mânecii. Vorbim, probabil, de cea mai importantă piedică pe care o întâmpină firmele britanice în încercarea de a exporta mărfuri în Uniune.
După Brexit, alimentele britanice trebuie să treacă prin controale sanitare și fitosanitare. Asta înseamnă documente suplimentare și inspecții la punctele de trecere a frontierei. Din cauza timpului pierdut în vamă, unele produse ajung să se strice. Astfel, exporturile de alimente britanice în UE a scăzut în ultimii cinci ani cu trei miliarde de lire sterline pe an. La schimb, țările din Uniunea Europeană vor să aibă un regim similar cu britanicii atunci cand pescuiesc în apele Regatului Unit, adică să poată păstra aceeași cantitate din captură .
În contextul în care Statele Unite ale Americii pun presiune pe țările NATO să crească cheltuielile de apărare, diplomații de la Bruxelles îşi doresc o colaborare mai strânsă cu Marea Britanie în domeniul militar. La rândul lor, companiile britanice din domeniu vor să vândă statelor din Uniune tehnică militară şi armament.
Pe de altă parte, atunci când Marea Britanie era membră a Uniunii, un avocat, un contabil sau un arhitect din Regat putea furniza servicii oriunde în Europa, deoarece calificările lor erau recunoscute în întregul bloc comunitar. După Brexit acest lucru s-a schimbat. În consecință, acum este mai greu și mai costisitor pentru firmele britanice de servicii profesionale să opereze în Uniune. Miniștrii britanici ar dori să negocieze ridicarea acestei interdicții.
În acelaşi timp, Uniunea Europeană solicită britanicilor să elimine vizele şi taxele suplimentare în cazul studenților și tinerilor care vor să muncească în Regat.
În urma Brexit, Marea Britanie a pierdut accesul la bazele de date ale UE. Guvernul britanic vrea acces la aceste informații, în special, la cele legate de istoricul solicitanților de azil care sosesc în Regatul Unit. Uniunea Europeană lasă impresia că ar putea permite britanicilor să aiba acces la aceste informaţii, dar cu siguranţă va cere ceva la schimb.