Regina Maria, personalitatea istorică cea mai iubită de generaţii întregi de români pentru moştenirea istorică, culturală şi spirituală

18 iulie 2023, 14:45

Regina Maria a rămas personalitatea istorică cea mai iubită de generaţii întregi de români, pentru moştenirea ei istorică, culturală şi spirituală, chiar si la 85 de ani după ce a plecat dintre noi.

Ultimii ani din viaţa Reginei Maria au fost plini de suferinţă. Fiul ei, Carol al II-lea, a izolat-o tot mai mult. I-a interzis întâlniri cu liderii politici şi participarea la acţiuni publice, i-a exilat prietenii. O vreme Regina Maria a călătorit, apoi s-a retras la „casele ei de vis”, cum numea Castelele de la Bran şi de la Balcic.

În timp ce se trata în ţară şi mai apoi în străinătate, a asistat îndurerată la lovitura de stat pe care Carol o dat-o pe 11 februarie, când şi-a instaurat regimul de autoritate personală, și apoi la alipirea Austriei la Reichul lui Hitler. A trecut prin chinuri mari, şi a suportat cu greu tratamentul, pe care l-a întrerupt dorind cu disperare să revină în ţară.

Românii au aflat că trenul regal o aduce acasă pe regina lor bolnavă şi s-au înșirat de-a lungul căii ferate. Au aruncat cu găleţi cu apă rece peste vagonul supraîncălzit de caniculă. A ajuns la Sinaia, pe 17 iulie, mai mult inconştientă.

Trupul reginei a fost depus în holul castelului Pelișor. Sicriul așezat pe un afet de tun a mai făcut un drum de la Sinaia, la București și, în sfârșit, la Curtea de Argeș, unde a fost înmormântată alături de regii României. Ultima ei dorinţă a fost să-i fie prelevată inima, pe care a lăsat-o poporului ei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite