Refugiații ucraineni, vulnerabili în fața traficului de persoane. UNICEF și mai multe organizații internaționale au lansat un ghid pentru copiii din Ucraina, care să îi învețe cum să rămână în siguranță

27 aprilie 2023, 15:03

De la declanșarea războiului în Ucraina, foarte mulți copii, adolescenți sau chiar adulți au ajuns pe mâna traficanților de persoane, potrivit unui raport al mai multor organizații internaționale publicat zilele acestea. Comunitățile de refugiați sunt ținta traficanților pentru exploatare sexuală și prin muncă, arată documentul.

”Au fost femei (n.r ucrainene) care, sub falsa promisiune de cazare sau locuri de muncă, au încercat să fie recrutate de bărbați și femei românce. Am avut componentă de job pus pe piață de oameni care asta era modelul lor de recrutare și aveau anumite criterii: să vina femei ucrainene să aplice acolo”, a spus Loredana Urzică Mirea, director executiv, Asociaţia eLiberare.

Specialiștii atrag atenția că minorii ar trebui să fie atenți la ce vizionează pe internet sau cu cine discută pe stradă. În plus, trebuie sprijiniți pentru a putea conștientiza riscurile la care se expun.

”Dacă este o vârstă mică, ei sunt inocenți și naivi și sunt ușor de convins prin diverse negocieri. Cu cât vârsta este mai joasă, cu atât el este mai vulnerabil și mai expus”, a explicat Simona Ilioni Loga, psihoterapeut.

”Procentul a crescut la 50% de copii români traficați. Pe partea ucraineană am identificat elementele de trafic și am intervenit prompt. Există cazuri înregistrate de noi pe pornografie infantilă”, a mai spus Loredana Urzică Mirea.

Autoritățile vor ca numărul unic de urgență pentru copii 119 să fie util și pentru cei care ajung victime ale traficului de persoane.

”În momentul acesta înregistrați în Sistemul Național Informatic sunt 24.429 de copii ucraineni în România, 173 de copii au măsură de protecție specială și sunt în mai multe județe și câteva sectoare din București”, a declarat Nicolae Gabriel Gorunescu, vicepreşedinte, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie.

Potrivit specialiștilor, copiii trebuie să rețină câteva detalii pentru siguranța lor: numele și adresa, numărul de telefon al unui părinte și cel de urgență în țara în care se află. Să caute un om în uniformă atunci când sunt într-o zonă aglomerată, să nu le permită străinilor să îi fotografieze ori să îi atingă. Să refuze să se urce într-o mașină străină și să nu meargă spre casă cu persoane necunoscute.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă