Reforma Inspectoratului de Poliție Constanța se lasă așteptată. Vicepreședinte SNPPC: Nu poți să faci reformă cu un deficit de 15.000 de oameni în Poliția Română
Ministrul de interne cerea, la finalul lunii august, după accidentul provocat de Vlad Pascu la 2 Mai, ca Inspectoratul de Poliţie Constanța să fie reformat. Iar noua structură să fie model pentru alte județe. Cei de la minister susțin că există și un raport al grupului de experți care se află pe masa ministrului Predoiu. Din răspunsul transmis de reprezentanții MAI solicitărilor TVR, rezultă că termenul inițial de reformă, 15 octombrie, a fost depășit.
CĂTĂLIN PREDOIU – ministrul Afacerilor Interne: Lansăm deci un demers de restructurare și de ofensivă împotriva criminalității plecând de la acest tragic accident. Practic desființez inspectoratul și îl vom reclădi într-o nouă organizare managerială. Nouă organigramă a IPJ Constanța va fi adoptată prin ordin de ministru, emis în cel mult 45 de zile, adică în jurul datei de 15 octombrie.
Oamenii din sistem nu cred că în mai puțin de două luni s-ar fi găsit soluții care să compenseze și să corecteze ceea ce nu s-a îndreptat ori s-a stricat în 10-15 ani. Iar pentru a eficientiza o structură polițienească sunt câteva condiții importante ce trebuie îndeplinite, potrivit sindicaliștilor.
MIHAI ZLAT – vicepreşedinte SNPPC: Nu poți să faci reformă cu un asemenea deficit, vorbim de 15.000 de oameni din Poliția Română, la Constanța sunt cel puțin 300 de polițiști care lipsesc de acolo. Sigur noi nu ne așteptăm să se rezolve mare lucru. Trebuie să avem grupuri speciale de intervenție, de documentare a unor cauze penale care apar.
Ministrul Predoiu a declarat că lupta cu infractorii nu poate avea succes cu actualele dotări logistice și de personal. Și șeful Poliției de Frontieră recunoaște că în Portul Constanța nu are suficienți specialiști care să lucreze efectiv la dosarele penale.
cst. VICTOR IVAŞCU – inspector general, Poliţia de Frontieră: Sunt și unii colegi care au atribuții de poliție judiciară, sunt sub 10 persoane în cadrul grupului de nave Constanța. Cei care au poliție judiciară sunt în fiecare zi la muncă, evident mai sunt concedii și alte activități.
Surse din Ministerul de Interne susțin că printre propunerile înaintate de cei din grupul de lucru de la IPJ Constanța sunt multe care implică și cheltuieli importante. De aceea s-ar fi dat ordin strict, spun același surse, ca nimic din raport să nu transpire până ce acesta nu e revăzut de șefii Poliției Române.