Reforma bugetară, pe scurt. Peste 50 de măsuri pentru reducerea deficitului. Cumulul sporurilor nu va mai putea depăși salariul de bază, salariile angajaților nu vor mai putea depăși 80% din indemnizația șefului instituției
Măsurile prin care Guvernul vrea să scadă cheltuielile vizează autoritățile publice, companiile de stat și cele locale, care au acum în total 250 de mii de angajați și costuri de 14 miliarde de lei.
Vor trebui să strângă cureau și instituțiile autonome aflate în subordinea Parlamentului cum sunt, de exemplu: Curtea de Conturi, BNR, Autoritatea Națională de Reglementare în Energie.
20% din secretarii și subsecretarii de stat vor fi concediați, iar 204.000 de funcții vacante vor fi desființate din tot sistemul public.
Cumulul sporurilor nu va mai putea depăși salariul de bază, iar angajații de la stat care au salariul brut de peste 10 mii de lei nu vor mai primi vouchere de vacanță. Acum, statul cheltuie cu voucherele de vacanță 1,8 miliarde de lei.
Prin actul normativ, instituțiile publice cu personalitate juridică de la nivel local nu vor mai putea funcționa dacă au sub 50 de posturi ocupate și dacă se suprapun cu alte instituții. Șefii companiilor de stat vor trebui să renunțe la jumătate din consilieri, iar în consiliile de administrație și în cele de supraveghere va scădea numărul membrilor.
În agenții și în instituțiile autonome, în companiile de stat și în cele locale, salariile angajaților nu vor mai putea depăși 80% din indemnizația șefului instituției.
Marcel Boloș, ministrul Finanțelor: Obligatoriu, comasarea are două consecințe. 1 – număr de personal redus cu 15%. Asta înseamnă proporțional pentru funcții de conducere și funcții de execuție. A doua, reducerea cu 15% a cheltuielilor de funcționare.
Economiștii recunosc că pachetul de măsuri este un pas înainte, dar Guvernul mai are de lucrat pentru a reduce cheltuielile.
Adrian Negrescu, analist economic: E o sumă mică, e o sumă de început, e un pas înainte aș spune. (…) O scamatorie bugetară menită să ascundă principala problemă din aceste zile, faptul că statul ne crește peste noapte taxele pentru mediul de afaceri, pentru toți românii.
Guvernul speră să facă economii de 6 miliarde de lei prin aplicarea acestor măsuri și să negocieze cu Comisia Europeană o țintă a deficitului bugetar care nu depășește 5%.