EXCLUSIV Câteva sute de agenți de securitate români, blocați în Congo. Patru dintre ei răniți, dar în stare stabilă. Luptătorii au fost aduși în Africa de Horațiu Potra
Câteva sute de agenți de securitate români sunt izolați în Goma, Republica Democrată Congo. Asta după ce rebelii din M23 au ocupat orașul în care ei antrenau trupele guvernamentale. În luptele din ultimele zile, românii au avut patru răniți. Starea lor este stabilă, i-a declarat coordonatorul agenților, în exclusivitate, jurnalistului TVR Adelin Petrișor. În jur de 1000 de contractori de securitate români au fost duși în Congo de controversatul Horațiu Potra pentru a sprijini guvernul în lupta cu rebelii din estul țării.
Imediat ce orașul Goma a căzut în mâinile rebelilor, în jur de 290 de agenți de securitate români s-au refugiat în tabăra MONUSCO, Misiunea ONU pentru Congo. Alți 400 de foști militari români sunt în zone sigure, controlate de congolezi, în capitala Kinshasa, Bukavu și Kisangani. Mai mulţi români au fost răniți în luptele din ultimele zile. Jurnalistul TVR Adelin Petrișor a stat de vorbă cu coordonatorul românilor, care este în baza ONU. În timpul discuției, în fundal se aud foarte clar tiruri de arme de mare calibru.
Constantin Timofti, coordonator al agenților români de securitate, RD Congo: Am avut patru răniți care în prezent se află în afara oricărui pericol, care beneficiază de tratament de specialitate, fiind toți transportabili în caz de nevoie. Noi, cei aflați în Goma, așteptăm să fim evacuați după ce situația se reglementează. În prezent, gruparea M23 se află în Goma și presupun că în câteva ore va avea controlul total asupra orașului.
Potrivit ONU, rebelii din M23 sunt susținuți de Rwanda și Uganda. În ultimele zile, aceștia au atacat pozițiile congoleze și au ocupat, fără prea mari probleme, orașul Goma, o zonă în care sunt câteva milioane de oameni, inclusiv foarte mulți refugiați.
Constantin Timofti, coordonator agenți români de securitate, RD Congo: Rebelii M23 au fost sprijiniți cu trupe și tehnică militară de ultimă generație din partea Rwandei și au reușit să ajungă pe pozițiile noastre din jurul orașului Goma. Armata națională a renunțat să mai lupte și am fost nevoiți să ne retragem. În prezent, tot personalul nostru se află în locații sigure.
România nu are ambasadă în Republica Democratică Congo. De problemele românilor din zonă se ocupă misiunea din Angola. Reprezentanții MAE au anunțat că se îngrijesc de sutele de români blocați în Goma, dar au reamintit că pentru acea regiune erau interdicții de călătorie.
Andrei Țărnea, director general pentru comunicare și diplomație publică, MAE: Situația actuală din teren este extrem de volatilă și periculoasă. Ministerul Afacerilor Externe menține legătura cu familiile din țară ale cetățenilor români și este în contact permanent cu organismele civile și militare ale ONU, cu autoritățile din Reăpublica Democratică Congo, Uganda și Rwanda.
În urmă cu câteva luni, TVR a fost singura televiziune care a avut acces în zona în care acționau contractorii români. Atunci Goma era deja încercuită de rebeli, iar asaltul era doar o problemă de timp.
Horațiu Potra a dus agenți în regiunea Kivu de Nord încă din decembrie 2022. Anul trecut, în două atacuri, românii au pierdut patru oameni și au avut cinci răniți. Rebelii din M23 au mai ocupat Goma și în 2012. Atunci s-au retras în urma presiunii internaționale.

Misiunea Națiunilor Unite în Congo și-a relocat în ultimele două zile personalul administrativ, dar personalul esențial a rămas la post pentru operațiuni umanitare critice.
Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a cerut ca rebelii să oprească ofensiva, iar „forțele externe” din regiune să se retragă imediat. Oficialii au atras atenția că activitățile de bruiaj ale rebelilor pun în pericol aviația civilă și reprezintă un obstacol în funizarea asistenței umanitare în Nord Kivu.
Rwanda a negat că ar susține gruparea rebelă M23. Temerile privind un conflict regional sunt la cote maxime.