Reacții la măsurile fiscal-bugetare. Patronatele contestă ordonanța ”Trenuleț”. Sindicatele amenință cu proteste
Ordonanţa cu măsurile fiscal-bugetare a stârnit valuri de nemulţumire din partea sindicatelor şi patronatelor. Sindicaliştii din Educaţie se tem că vor pierde avantajele obţinute după protestele de anul trecut, iar patronii din domeniul Horeca denunţă eliminarea voucherelor de vacanţă.
În plus, reintroducerea aşa-numitei taxe pe stâlp a surprins mediul de afaceri, care solicită eliminarea ei şi găsirea unor alternative fiscale echilibrate.
Sindicaliştii din Educaţie reclamă că prevederile ordonanţei austerității vor avea un impact nefast în învăţământ şi chiar pun sub semnul întrebării beneficiile pe care angajaţii le-au obţinut în urma protestelor de anul trecut.
Liderul sindical, Anton Hadar: Îngheață salariile în anul 2025. Înțeleg că asta se manifesta în nivelul întregului sistem bugetar, dar să nu uităm că și promisiunile trebuie respectate, la fel ca și prevederile legale. În perioada, cred că 13-15 ianuarie, vom avea primele proteste deja materializate.
O alta măsură contestată e eliminarea voucherelor de vacanță. Reprezentanții industriei HORECA spun că pierderea voucherelor le va scădea veniturile, va alunga turiștii în străinătate și va încuraja evaziunea fiscală.
Alin Burcea, președinte ANAT: Vor scădea încasările din turismul intern. Și dispărând Schengenul, românii se vor bucura cu bucurie de soarele Greciei și al Bulgariei. Că dacă oamenii nu mai au granițe, pot să faci până la Salonic șapte ore și ne reîntoarcem să ocupăm turistic Albena, teritoriul care a fost 20 de ani în româneesc. Deci, o să fie destul de greu.
Patronatele contesta vehement introducerea așa numitei taxe pe stâlp, pe care o consideră o povară fiscală. Și avertizează că poate duce la scumpiri, reducerea consumului și creșterea inflației.
Daniel Apostol, director general Fundația Patronală de Petrol și Gaze: 1,5% pentru valoarea brută a investițiilor realizate înseamnă enorm. Am să vă dau un exemplu. Dacă am lua un proiect de parc fotovoltaic cu o valoare de investiție de 100 de milioane de euro, aplicarea unei astfel de taxe anuale ar însemna 1,5 milioane, un milion și jumătate de euro anual. Pentru o perioadă de viață a proiectului de circa 20 de ani, asta înseamnă 30 de milioane de euro. Este și o contradicție care vine cu obiectivele strategice ale României, pentru că atunci când dorești să realizezi reindustrializarea României ca Guvern, vii cu planuri de politici publice și fiscale menite să încurajeze investițiile, nu să le pună bariere.
Radu Burnete, director executiv Concordia: Nu aduce foarte mulți bani la buget și lovește în companiile care fac cele mai mari investiții din țară asta. Cei care au gândit-o, ei asta se gândes- cum facem o taxă care să se aplice doar companiilor care au mulți bani, în accepțiunea lor. Dar în clipa de față, acele companii plătesc și taxa pe cifra de afacere, unele mai au și impozite speciale, suplimentare, gândiți-vă în energie. Acum le mai punem încă o taxă pe aceste active. Companiile astea nu întorc bani cu lopata, adică în clipa în care impozitezi în felul ăsta, vor opri din investiții, nu vor mai crește salariile.
Și sindicatele din asistență socială protestează față de prevederile din ordonanță trenuleț. Și consideră că acestea vor adânci inechitățile salariale și problemele generate de lipsa personalului.