Reacţii financiar-bancare după alegeri. Leul şi principalii indici s-au apreciat, dobânzile au început să scadă
Votul pro-european la alegerile prezidențiale le-a redat încrederea investitorilor în economia țării. Leul s-a apreciat faţă de euro, iar indicii Bursei de Valori București au avut cele mai mari creșteri din ultima perioadă. Dobânzile au început să scadă, iar băncile au oferit Ministerului de Finanțe o sumă de peste două ori mai mare decât cea pe care statul a vrut să o împrumute.
Banca Națională a afișat un curs de referință de 5 lei și 3 bani pentru un euro. Moneda națională s-a apreciat astfel cu 7 bani față de moneda unică europeană, în comparație cu ședința de tranzacționare de vineri.
Casele de schimb valutar vând deja euro mai ieftin decât au făcut-o săptămâna trecută.
Cătălin Deacu, jurnalist TVR: Casele de schimb valutar din centrul Bucureștiului vând, mai nou, euro între 5 lei și 12 bani și 5 lei și 14 bani. La cumpărare oferă un preț mai mic, de 5 lei.
Pe piața interbancară, acolo unde băncile vând și cumpără valută, leul s-a apreciat, în prima parte a zilei, chiar și mai mult, iar euro a fost cotat și la 5 lei și 1 ban.
Dragoş Cabat, analist financiar: E un efect psihologic în mod clar. Rezultatul alegerilor a fost unul pozitiv din punctul de vedere al investitorilor instituționali și efectul pe termen foarte scurt este o apreciere.
La Bursa de Valori București, indicii bursieri au avut cele mai mari creșteri din ultima perioadă. De exemplu, la orele amiezii, indicele de referință BET a înregistrat o creștere cu 3,84%.
Lucian Isac, directorul general al unei case de brokeraj: Odată cu finalizarea alegerilor și cu confirmarea menținerii pe calea europeană a României, piața și-a revenit și va continua să evolueze în zona aceasta pozitivă, întrucât investitorii apreciază stabilitatea și predictibilitatea.
Reprezentanții patronatelor spun că investitorii și-au recăpătat încrederea în economia românească.
Radu Burnete, director executiv, Confederaţia Patronală „Concordia”: Foarte mulți dintre cei care săptămânile acestea s-au temut și-au scos bani din România, au pus investiții pe pauză, au cerut dobânzi mai mari ca să ne împrumute, au respirat într-un fel ușurați și au ridicat această presiune de pe economia românească.
Dobânzile au început să scadă. Cotațiile indicilor Robor au coborât, pe toate scadențele, în comparație cu ședința de tranzacționare de vineri.
Robor la 3 luni a ajuns la 7,26%, de la 7,39%, cât a fost la sfârșitul săptămânii trecute. Costurile de finanțare ale statului au scăzut pe piețele externe.
Adrian Codîrlaşu, analist financiar, preşedinte CFA România: Pe titlurile de stat scăderea ratelor de dobândă la care se împrumută statul român e de peste 1 procent. Deci investitorii inclusiv cei străini reintră pe piețele românești.
Ministerul de Finanțe a reușit să împrumute de la bănci 752 de milioane de lei, la o dobândă de 7,46%. Inițial, autoritățile și-au propus să atragă doar 500 de milioane de lei. Dar creditorii s-au oferit să finanțeze o sumă de peste două ori mai mare, de aproape 1,2 miliarde de lei.