Sâmbătă 24 mai 2025 | București 13˚C / Cer acoperit

Rețea de trafic de bebeluși destructurată în Grecia. 30 de tinere, unele din România, traficate pentru prelevare de ovocite și ca mame surogat

11 august 2023, 20:12

30 de tinere din România, Ucraina, Moldova, Albania, Bulgaria și Georgia, care ar fi fost traficate pentru a li se preleva ovocite şi a deveni mame surogat, au fost găsite în Creta, printr-o anchetă condusă de Interpol. Multe erau deja însărcinate, unele aproape de termen. Erau ținute în cel puţin 14 case, până la naştere, iar nou-născuţii, dați ilegal spre adopție, pe bani grei. Un cunoscut medic ginecolog de 73 de ani din Chania este acuzat că a  condus gruparea infracţională. Aveau şi brokeri plătiţi să racoleze tinere sănătoase.

Intermediarii primeau între 3000 şi 6000 de euro pentru fiecare mamă surogat racolată şi sume cuprinse între 300 şi 600 de euro pe lună pentru fiecare sarcină pe care o supravegheau până la termen. Un copil care era astfel născut era vândut cu sume care porneau de la 70 de mii de euro şi ajungeau chiar şi la 120 de mii de euro, cu un profit de minimum 70 la sută.

Printre clienți se numărau, pe lângă cupluri infertile, şi bărbați singuri care voiau copii şi cupluri de persoane de același sex din ţări în care nu se poate apela la mame surogat. Bebeluşii erau predaţi prin adopție internațională.

În UE, doar în Grecia, Irlanda, Olanda, Cehia şi Cipru se acceptă mamele surogat.

În Grecia, legea permite în condiţii foarte stricte donarea anonimă de ovocite. Surogatul matern este permis doar pentru cuplurile heterosexuale infertile sau pentru femeile singure. Judecătorul decide pe baza unui dosar medical dacă aprobă sau nu procedura.

Andreas Vythoulakas, medic specialist în infertilitate: Cu mamă surogat se poate când este un motiv medical. De exemplu, femeia a fost operată, a făcut histerectomie totală, adică nu mai avea uter. Dacă o femeie nu poate ţine sarcina din motive medicale, dar şi atunci tot nu se aprobă de fiecare dată. Trebuie să existe un motiv medical bine definit, dar şi când există, tot trebuie o hotărâre judecătorească. Acolo sunt descrise toate detaliile care sunt permise. Orice altceva este ilegal.

Biologul Ioana Adina Rugescu, consilier IA, Compartiment Celule, Agenţia Naţională de Transplant: În UE şi în general în Europa, marea majoritate a ţărilor au interzis prin lege surogatul şi mamele purtătoare. Sunt câteva ţări în Europa care permit mama surogat, dar,în niciun caz, niciuna dintre ele nu permit altfel de compensaţii decât ale tratamentelor medicale uzuale necesare pe perioada sarcinii. Legislativ, din directivele europene, asta rezultă: donarea este un act benevol şi gratuit. Şi serviciile de mamă surogat sau mamă purtătoare, la fel. În România, mama surogat sau purtătoare nu e reglementată. În România e considerată mamă femeia care naşte copilul. Când se foloseşte o mamă surogat sau purtătoare, copilul trece printr-un proces de adopţie.

În Grecia, clinica medicală din Chania şi personalul ar fi funcționat ca paravan și intermediari pentru adopții ilegale. Nouă persoane, între care şi o româncă, au fost arestate  în cazul „fabricii” ilegale de copii. Sunt acuzate de cel puțin 10 infracțiuni, între care trafic de persoane, recoltare ilegală de ovocite şi adopție ilegală. Alte 2 femei din Moldova sunt date în urmărire internațională.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite