Războiul economic – tema centrală a forumului de la Davos, de când Donald Trump amenință cu creșterea taxelor vamale
Războiul economic este tema centrală a forumului de la Davos de anul acesta, în condițiile în care la Casa Albă a venit o administrație care amenință cu creșterea masivă a taxelor vamale. Experți și oficiali avertizează că mesajul poate sună bine pentru o parte a electoratului, dar tot oamenii de rând vor avea de suportat povara creșterii prețurilor.
Potrivit Organizației Mondiale a Comerțului, în care Statele Unite sunt membru fondator, creșterea taxelor vamale ar avea un efect de domino.
NGOZI OKONJO-IWEALA, director general, Organizația Mondială a Comerțului: Dacă vom vedea o abordare „dinte pentru dinte”, că este o creștere de 25% sau 60%, ne întoarcem în anii ’30, cu pierderi de două cifre la PIB! Ar fi catastrofal, toată lumea ar plăti.
Europa ar fi afectată de spirala creșterii reciproce a taxelor vamale, dar potrivit statisticilor, diferența dintre bogați și săraci este mult mai mare decât în Statele Unite.
Valdis Dombrovskis, comisarul European pentru Economie: Asta generează evident probleme politice
pe care Trump încearcă să le rezolve cu taxarea vamală, dar abordarea inechităților de venit ar fi probabil mult mai eficientă în soluționarea acestor probleme.
Noua administrație de la Casa Albă insistă însă că problema numărul unu este deficitul balanței de plăți.
Donald Trump, președintele SUA: Mesajul meu pentru orice afacere din lume este foarte simplu: Veniţi să produceţi în America şi vă vom da taxele cele mai mici de pe Pământ. Dar dacă nu produceţi în America, şi este alegerea voastră, atunci e foarte simplu. Va trebui să plătiţi un tarif, diferenţiat, care va face ca sume uriaşe să fie direcţionate în trezoreria noastră, ca să întărim economia noastră.
De cealaltă parte, țările europene încearcă, pe de o parte, să îl îmbuneze pe președintele Trump, pe de alta, să păstreze o anumită verticalitate pentru protejarea propriilor interese.
Valdis Dombrovskis, comisarul European pentru Economie: Suntem gata să ne apărăm interesele,
dacă e necesar. Țineți minte că la prima administrație Trump au introdus tarife la oțelul și aluminiul european, am ripostat proporțional. Suntem deci gata să ne apărăm interesele, dar mai întâi și cel mai important, vrem să negociem cu administrația SUA.
Iar secretarul general NATO caută chiar să îi ia apărarea lui Donald Trump.
MARK RUTTE, secretarul general al NATO: (Președintele Trump) nu a zis că va invada Groenlanda. Nimeni n-a zis asta. Ce a spus este că vrea să se asigure că zona Arcticii este de uriaș interes geopolitic și că trebuie să strângem rândurile. Aici are clar dreptate. Și știu că pe asta are sprijinul (premierului danez) Frederiksen și al altora.
Rămâne însă de văzut ce soluție vor găsi europenii pentru a convinge noua administrație să rămână la fel de implicată în afacerile și cheltuielile transatlantice.