Război în Ucraina, ziua 253 | Zelenski nu va participa la summitul G20 dacă va fi prezent și Putin. Schimb de prizonieri între Ucraina și Rusia. Atacuri rusești în mai multe regiuni ucrainene

3 noiembrie 2022, 08:18

ACTUALIZARE 20.25 Volodimir Zelenski a confirmat că nu va participa la summitul G20 care va avea loc peste două săptămâni în Bali, dacă Vladimir Putin și Federația Rusă vor participa la conferință.

ACTUALIZARE 20.00 Lloyd Austin, secretarul american al apărării,  este încrezător că forțele ucrainene sunt capabile să recucerească Hersonul.  „Cu siguranță cred că au capacitatea de a face asta. Și cel mai important, ucrainenii cred că au capacitatea de a face asta”,  a declarat oficialul american.

ACTUALIZARE 19.00 Oficialii ambasadei SUA în Rusia au vizitat-o azi pe baschetbalista americană Brittney Griner, care își ispășește pedeapsa de nouă ani în închisoare în Rusia.  De două ori medaliată cu aur olimpic, Griner se află în închisoare în Rusia de când a fost arestată pe 17 februarie pe un aeroport din Moscova, sub acuzația de posesie de ulei de canabis, interzis în Rusia. Jucătoarea a fost condamnată pe 4 august la nouă ani de închisoare.  Familia ei a condamnat detenția ca fiind motivată politic.

ACTUALIZARE 18.49 Autoritățile de la Kiev au anunțat că 107 soldați ucraineni răniți au fost eliberați, în urma unui schimb de prizonieri cu Rusia. Printre aceștia se numără cei care au luptat în Mariupol, unde au apărat uzina Azovstal.

ACTUALIZARE 18.04 Premierul ucrainean Denis Șmihal  s-a întâlnit astăzi cu reprezentanții ONU și SUA pentru a discuta despre trecerea Ucrainei prin ceea ce se preconizează a fi o iarnă lungă și grea. Deja în această săptămână, o mare parte a țării a suferit de pene de curent după ce forțele ruse au vizat infrastructura critică. Oficialii se așteaptă ca lucrurile să se înrăutățească.

ACTUALIZARE 17.31 Ucraina confirmă schimbul de 107 prizonieri cu Rusia.

ACTUALIZARE 16.31 Agenția de presă de stat rusă RIA Novosti informează că 107 soldați ruși au fost returnați din Ucraina, în urma negocierilor cu Kievul.  Potrivit sursei citate, soldații vor fi duși la Moscova pentru tratament și reabilitare și li se vor acorda asistența medicală și psihologică.

ACTUALIZARE 16.06 Atacurile rusești din regiunea Donețk și Harkov au ucis cel puțin cinci civili în ultima zi, au declarat oficialii ucraineni, citați de Guardian.

ACTUALIZARE 15.40 Olena Zelenska, prima doamnă a Ucrainei, a afirmat că speră că tweet-ul lui Elon Musk despre un acord de pace care să pună  capăt războiului cu Rusia a fost o „greșeală întâmplătoare”.

Luna trecută, Musk a atras furia ucrainenilor când a sugerat într-un tweet că un acord de pace dintre Ucraina și Rusia ar trebui să includă anexarea oficială a Crimeei la Rusia și organizarea de alegeri supravegheate de ONU în patru regiuni ocupate de Rusia în Ucraina. Musk a negat ulterior informația conform căreia ar fi vorbit cu Vladimir Putin înainte de a prezenta planul, pe care l-a prezentat ca un sondaj pe Twitter.

CITIȚI ȘI: Radiografia unui dezastru industrial. Novaya Gazeta: Industria militară a Rusiei este în agonie, nu poate ține pasul cu nevoile de pe front

ACTUALIZARE 15.17 Ucraina a negat joi că ar fi oferit noi garanţii pentru ca Rusia să revină la acordul privind coridorul de cereale, contrar celor afirmate de Moscova, mulţumind în acelaşi timp ONU şi Turciei pentru mediere.

ACTUALIARE 15.10 Lupte intense au loc în regiunea Herson, de unde oficialii instalați de Moscova au ordonat o nouă evacuare. Mulți locuitori au fost deja transferați în Crimeea, în timp ce soldații ruși încearcă să păstreze controlul asupra capitalei regionale.

ACTUALIZARE 15.02 Rusia cere ONU să ajute la facilitarea exporturilor sale de îngrăşăminte şi produse agricole. Moscova nu a luat încă o decizie de prelungire a acordului privind exportul de cereale ucrainene după 19 noiembrie.

ACTUALIZARE 14.11 Mihailo Podoliak, consilierul şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev, a lansat un apel către comunitatea internaţională să înceteze să mai facă Ucrainei oferte de capitulare sub masca diplomaţiei.

Apelul a fost postat pe Twitter.

ACTUALIZARE 14.02 Elveția va furniza 106 milioane de dolari pentru refacerea infrastructurii energetice a Ucrainei.

ACTUALIZARE 13.30 Rusia a cerut Națiunilor Unite, care a facilitat acordul privind transporturile de cereale ucrainene pe Marea Neagră, să ajute la îndeplinirea părților acordului menite să uşureze exporturile Rusiei de alimente și îngrăşăminte.

ACTUALIZARE 13.15 Steagul Rusiei a fost îndepărtat  de pe clădirea administrației regionale Herson, o clădire situată pe malul de vest al orașului unde forțele ucrainene au făcut progrese semnificative în urmă cu câteva săptămâni.

Forțele ruse și-au mutat cartierul general regional peste râul Nipro, pe malul stâng al orașului Herson, potrivit Centrului de Rezistență Națională al Ucrainei din subordinea Ministerului Apărării al Ucrainei.

Rușii își păstrează în continuare pozițiile de-a lungul a doua linie de apărare, potrivit ambelor părți. Rusia a mutat rezidenții din Hersonul ocupat, susținând că Ucraina intenționează să inunde intenționat regiunea prin lovirea unui baraj în râul Nipro.

Ucraina spune că Rusia intenționează să organizeze un atac cu steag fals și să inunde regiunea.

ACTUALIZARE 13.00 Un înalt oficial rus a declarat joi că Rusia a împiedicat un atac ucrainean asupra centralei nucleare din Zaporojie, în sudul Ucrainei, în timp ce Kievul spune că Rusia este cea care a atacat uzina pentru a o conecta la reţeaua sa electrică, relatează Reuters şi EFE.

Bombardamentele repetate în perimetrul centralei, de care Rusia şi Ucraina se acuză reciproc, cresc probabilitatea unui grav accident, la numai 500 km de centrala de la Cernobîl, locul celui mai devastator dezastru nuclear produs în 1986.

Forţele ucrainene „continuă să bombardeze centrala nucleară de la Zaporojie cu arme occidentale, ceea ce ar putea duce la o catastrofă globală”, a declarat secretarul Consiliului Securităţii Rusiei, Nikolai Patruşev, un aliat apropiat al preşedintelui Vladimir Putin.

Mai mult, Patruşev susţine că serviciile speciale ruse au împiedicat ceea ce el a spus că a fost un „atac terorist” asupra centralei.

Bombardamentele inamice şi daunele provocate ultimelor două linii de înaltă tensiune care leagă centrala nucleară din Zaporojie de sistemul energetic al Ucrainei reprezintă o altă încercare a invadatorilor ruşi de a reconecta centrala la sistemul energetic al Rusiei‘, scrie pe canalul Telegram al Energoatom.

În viitorul apropiat, potrivit Energoatom, ruşii vor încerca să repare şi să reconecteze liniile de transmisie ale centralei la peninsula Crimeea, anexată în 2014.

ACTUALIZARE 12.45 Delegația rusă și-a reluat activitatea la Centrul Comun de Coordonare din Istanbul. Organismul coordonează operațiunile de export ale cerealelor la Marea Neagră. Delegația rusă participă joi la inspecțiile navelor, a declarat secretariatul ONU. Coada pentru inspecții a fost redusă semnificativ, în prezent peste 120 de nave așteaptă să se deplaseze, potrivit Reuters.

ACTUALIZARE 12.35 Operatorul sistemului energetic al Ucrainei, Ukrenergo, a confirmat că atacurile rusești cu rachete au avariat infrastructura energetică din regiunile ucrainene Zaporojie și Dnipropetrovsk miercuri seara.

ACTUALIZARE 12.15 Rusia a convocat-o joi pe ambasadoarea britanică după acuzaţiile Moscovei că personal al marinei britanice a fost implicat într-un atac cu drone ucrainene asupra flotei ruse de la Marea Neagră în Crimeea, informează Reuters.

CITEȘTE ȘI: „Sunt carnea de tun a celor de la Wagner”. Meduza: Soldații ruși care refuză să lupte sunt bătuți și obligați să revină în prima linie

ACTUALIZARE 11.45: Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: Aviaţia rusă a lansat rachete în apropiere de Insula Şerpilor.Acestea au zburat chiar peste coridorul pe unde se exportă grâne. Fiecare din aceste rachete ale ruşilor, care sunt lansate zilnic, ameninţă exporturile de alimente.

ACTUALIZARE 11.30 Lupte intense au loc în regiunea Herson de unde oficialii instalați de Moscova au ordonat o nouă evacuare. Mulți locuitori au fost deja transferați în Crimeea în timp ce soldații ruși încearcă să păstreze controlul asupra capitalei regionale.

ACTUALIZARE 11.15 Ucraina nu și-a asumat angajamente suplimentare față de termenii acordului semnat în iulie care îi permite să continue exporturile de cereale din porturile sale de la Marea Neagră în urma invaziei Rusiei, a declarat joi un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, Oleg Nikolenko.

Acesta a precizat că Ucraina nu a folosit niciodată „coridorul” de cereale al Mării Negre în scopuri militare și nu a intenționat niciodată să facă acest lucru.

Rusia a încercat ieri să-și prezinte revenirea la acord ca urmare a primirii de garanții din partea Ucrainei în urma unui atac de weekend asupra flotei Mării Negre la Sevastopol.

CITEȘTE ȘI: Întâlniri emoționante între locuitorii teritoriilor eliberate de ocupanții ruși și soldații ucraineni

ACTUALIZARE 10.25 Autoritățile din autoproclamata Republică Populară Donețk susțin că 11 așezări pe care le ocupă în Ucraina au fost atacate forțele ucrainene în ultimele 24 de ore. Acestea susțin că trei civili au fost uciși și doi răniți și că 14 „clădiri de locuințe” și două „infrastructuri civile” au fost avariate.

ACTUALIZARE 09.45 Șapte nave care transportă produse agricole au părăsit astăzi porturile ucrainene de la Marea Neagră, a anunțat Ministerul Infrastructurii.

Navele sunt încărcate cu 290.000 de tone de produse alimentare și se îndreptă către țări europene și asiatice, a adăugat ministerul ucrainean, citat de Reuters.

ACTUALIZARE 09.30 Ucraina a respins 12 atacuri rusești în Donețk, regiunea Lugansk, în ultimele 24 de ore. Peste 20 de orașe din mai multe regiuni ucrainene au fost vizate de atacurile lansate de forțele ruse în ultima zi, a mai informat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

ACTUALIZARE 09.15 În ultimele 24 de ore, Forțele de Apărare Aeriană ale Ucrainei au doborât 10 drone Shahed-136 de fabricație iraniană și Orlan-10 de fabricație rusă, transmite Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

ACTUALIZARE 08.50 Centrala nucleară Zaporojie a fost deconectată de la rețeaua electrică după ce bombardamentele rusești lansate miercuri au deteriorat liniile de înaltă tensiune, potrivit companiei nucleare ucrainene Energoatom, citată de The Guardian. Unitatea nucleară este alimentată cu ajutorul generatoarelor care funcționează pe bază de combustibil diesel.

Generatoarele diesel au suficient combustibil pentru a rezista 15 zile, potrivit Energoatom.

ACTUALIZARE  08.30 Un atac aerian asupra pozițiilor rusești din sudul Ucrainei a distrus patru depozite de muniții și tancuri, a precizat Comandamentul Sudic al Forțelor Armate ale Ucrainei în ultimul său raport operațional.

ACTUALIZARE 08.15 Oficialii ruși ar fi anunțat că autoritățile instalate la Moscova în Zaporojie au început să integreze centrala nucleară sub jurisdicția operatorului rus de centrale nucleare Rosenergoatom.

Tranziția va avea loc după ce uzina va epuiza toate rezervele disponibile de combustibil, a declarat Renat Karchaa, consilier al directorului general al Rosenergoatom. Integrarea uzinei și a personalului acesteia în jurisdicția Rosenergoatom a început, a declarat administratorul orașului Energodar, Alexander Volga, potrivit site-ului Ukraina.ru, citat de The Guardian.

După sosirea organizației de operare din Federația Rusă, au început lucrările de integrare a fabricii și a personalului însuși în jurisdicția concernului Rosenergoatom. Oamenii care au rămas au decis în privința țării în care vor trăi. Rezidenții au ales Rusia ca loc de reședință, loc de muncă. Centrala din Zaporojie este deja o parte integrantă a Rusiei.”, a adăugat Alexander Volga.

Viceministrul rus de Externe, Andrei Rudenko, a susținut că personalul unității nucleare care este „critic pentru activitate” a semnat contracte cu Rosenergoatom și că autoritățile ruse explorează crearea unei zone de securitate în jurul centralei, potrivit unui raport recent publicat de Institutul pentru Studiul Războiului.

Energoatom, din Ucraina, a declarat la 28 octombrie că doar 100 din cei 6.700 de angajați ucraineni rămași la centrala nucleară au semnat noi contracte cu agenția rusă de energie Rosatom (din 11.000 de angajați înainte de 24 februarie).

Inspectoratul de Stat în domeniul Nuclear din Ucraina a declarat că forțele ruse au construit o structură necunoscută la unul dintre cele șapte locuri de depozitare a combustibilului nuclear uzat la centrala din Zaporojie, încălcând standardele de siguranță nucleară.

ACTUALIZARE 08.10 Guvernul ucrainean a informat miercuri despre lupte intense care se dau în Bahmut şi Soledar din regiunea Donbas, informează joi dpa.

ACTUALIZARE 08.03 Oficialii americani afirmă că au descoperit un nou furnizor de arme pentru Rusia. Ned Price, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA: Coreea de Nord furnizează pe ascuns Rusiei o cantitate semnificativă de muniţie pentru artilerie, şi maschează aceste transporturi militare ca şi cum ar avea că destinaţie state din Orinetul Mijlociu sau Nordul Africii.

ACTUALIZARE 08.00 Consiliul de Securitate a respins miercuri un proiect de rezoluţie al Rusiei care cerea o anchetă asupra acuzaţiilor sale de implicare a Washingtonului în presupusa dezvoltare a unor arme biologice în Ucraina, transmite AFP.

De la începutul conflictului Rusia a lansat permanent acuzații la adresa Ucrainei, inclusiv că pregătește arme biologice în colaborare cu americanii.

Rusia va ridica din nou această chestiune la conferința statelor participante la Convenția privind Armele Biologice ce va avea loc începând cu 28 noiembrie la Geneva.

Preşedintele Volodimir Zelenski a salutat miercuri seară importanţa reluării exporturilor de cereale ale Ucrainei pe Marea Neagră pentru întreaga lume, după ce Moscova a fost de acord să revină la acordul internaţional încheiat cu Kievul, transmite AFP.

Termenul limită al acordului este 19 noiembrie.

Șeful diplomaţiei americane Antony Blinken a lăudat activitatea de mediere a Turciei în acest dosar în timpul unei convorbiri cu ministrul turc de Externe Mevlüt Cavusoglu. Blinken a subliniat în special eforturile Ankarei de a „aminti Moscovei importanţa aderării continue la acordurile negociate sub egida ONU şi angajamentele sale de a sprijini securitatea alimentară globală”, se arată într-un comunicat.

Preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat miercuri că Rusia va părăsi din nou acordul ce permite exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră dacă Ucraina îşi încalcă promisiunile şi foloseşte din nou în scopuri militare coridorul securizat destinat acestor exporturi.

Rusia a anunţat că şi-a reluat participarea la acordul asupra exporturilor de cereale ucrainene, după ce a primit „garanţii scrise” din partea Ucrainei cu privire la demilitarizarea culoarului maritim utilizat pentru transportul lor.

Oficialii de la Moscova susțin că tensiunile care ar duce la o confruntare între Occident și Rusia se intensifică. Ministrul rus al Apărării continua să acuze Ucraina că intenționează să folosească o bombă cu componente radioactive, așa zisa „bombă murdară”, cu complicitatea Vestului. În acest timp, presa americană scrie că Administrația de la Casa Albă este alertată de posibilitatea ca Rusia să folosească o bombă nucleară în Ucraina, în condițiile în care pierde teren în războiul convențional.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite