Raportul misiunii voluntare de evaluare a pregătirii României pentru aderarea la Schengen nu a fost dat încă publicității, dar este unul pozitiv. Urmează să convingem Olanda

26 octombrie 2022, 23:42

Documentul redactat la Bruxelles este unul pozitiv, iar pașii următori sunt discutarea concluziilor în reuniunea ambasadorilor statelor membre, în vederea includerii pe agenda Consiliului justiție și afaceri interne, care va avea loc pe data de 8 decembrie, la Bruxelles.

Victor Negrescu, europarlamentar S&D: Ne bucurăm că avem un raport pozitiv în ceea ce înseamnă protecția frontierelor externe de către România și  acest lucru confirmă faptul că deja de 11 ani îndeplinim toate criteriile. Evident, raportul reprezintă doar o victorie de etapă, pentru că noi trebuie să convingem guvernul din Olanda să sprijine România. Asta înseamnă că trebuie să prezentăm rezultatele acestui raport la Haga„.

Olanda nu a participat la evaluarea frontierelor, pentru că a considerat că misiunea este prea restrânsă, de aceea autoritățile de la București s-au oferit să pună la dispoziție orice fel de date care ar putea clarifica poziția Parlamentului olandez.

Daniel Buda, europarlamentar PPE:România îndeplinește toate condițiile tehnice pentru a intra în spațiul Schengen și așteptăm această decizie (…) oficială a Președinției cehe, astfel încât să fie o chestiune publică. Dar, în momentul de față, pot să vă confirm împrejurarea că România a ieșit bine sau foarte bine legat de această evaluare tehnică și practic, din acest punct de vedere, așa cum am spus și până acum, România îndeplinește toate criteriile tehnice„.

Premierul României, care se află în aceste zile într-o vizită de lucru la Bruxelles, a reiterat într-o întâlnire cu omologul belgian ideea că România pune la dispoziție toate datele necesare care ar putea duce la o unanimitate în consiliul JAI.

Nicolae Ciucă, prim-ministrul României: „Vă mulţumim foarte mult pentru sprijinul pentru aderarea la spaţiul Schengen şi ridicarea Mecanismului de cooperare şi verificare, pentru că în mod onest am făcut tot posibilul să îndeplinim cerinţele şi standardele tehnice şi desigur, dacă e nevoie, suntem foarte deschişi să clarificăm totul, bazându-ne pe toate abordările făcute de Comisie, dar şi bilateral de partenerii noştri”.

Și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a reiterat după o întălnire cu premierul Nicolae Ciucă sprijinul pentru intrarea României în Schengen, afirmând că locul României este în Schengen și vremea nu mai trebuie pierdută.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite