Raed Arafat, la sosirea primelor doze de vaccin: Asistăm la un moment istoric, lumea a găsit o soluţie. Dr. Gheorghiţă: A doua tranşă de vaccin ar putea sosi pe 28 decembrie
„Asistăm la un moment istoric, care arată că lumea a găsit o soluţie, începem s-o aplicăm. Vedem cum Uniunea Europeană a reuşit să nu dezmăgească cetăţenii UE. Aşa cum a intrat în spatele nostru acest camion cu primele doze de vaccin au intrat astfel de camioane în toate ţările membre ale UE, astfel încât să apară campania în toate ţările UE. A fost un efort imens, la care au participat toate satele membre, inclusiv România – achiziţie comună, abordare comună şi, bineînţeles, pentru partea de vaccinare, o implementare comună”, a declarat Arafat.
El a atras atenţia că „problema nu s-a rezolvat”, măsurile de protecţie împotriva COVID fiind, în continuare, obligatorii.
„Pentru noi este o speranţă, este lumina de la capătul tunelului, dar, atenţie, asta nu înseamnă că problema s-a rezolvat. Şi asta nu înseamnă că uităm de măsurile care sunt obligatorii, măsurile de distanţare, purtare a măştii şi tot. Ăsta este abia un început, care va dura până va avea un impact”, a spus şeful DSU.
Raed Arafat a mai spus că „de astăzi vom lupta pe frontul de combatere şi de limitare a virusului SARS-CoV-2 şi frontul de vaccinare şi de prevenire, care sperăm că va duce la rezolvarea acestei probleme”.
Primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID au ajuns în România, vineri, prin Vama Nădlac 2, unde s-au aflat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, şi şeful Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea, dr. Valeriu Gheorghiţă.
Şeful Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea, dr. Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că se estimează că a doua tranşă de vaccin va sosi pe 28 decembrie.
„Se estimează pe data de 28 decembrie. Este o estimare. Vom şti cu două zile înainte, dar calendarul de livrare în momentul de faţă se va derula săptămânal. Practic, în fiecare săptămână vor ajunge circa 140.000 – 150.000 de doze în România”, a spus Gheorghiţă.
Întrebat despre intenţia de vaccinare în România, dr. Valeriu Gheorghiţă a arătat că aceasta „nu reflectă refuzul, pentru că o bună parte dintre oameni, în momentul de faţă, au nevoie de mai multe informaţii pentru a se decide în final dacă se vor vaccina”.
„Deci, faptul că nu au răspuns în momentul de faţă cu da pentru vaccinare nu înseamnă un refuz”, a subliniat Gheorghiţă.
El a informat că rata de vaccinare este estimată, la populaţia generală, la circa 30% – 40%.