Raed Arafat, în Comisia de Apărare a Camerei, despre decesul bărbatului care a participat la protestul diasporei
Raed Arafat spune că nu găseşte o corelare între substanţele lacrimogene şi starea bărbatului care a participat la protestul din 10 august şi care a decedat duminică la spitalul Judeţean din Alexandria.
Şeful DSU a declarat în cadrul audierii din Comisia de Apărare a Camerei Deputaţilor că bărbatul a primit îngrijiri medicale în Piaţa Victoriei şi a refuzat să meargă la spital. La 4 zile după protest, bărbatul a ajuns la Spitalul Judeţean din Alexandria cu hemoragie digestivă și ulterior a decedat. Reprezentanţii spitalului spun că pacientul era în evidenţă pentru mai multe afecţiuni cardiace şi digestive. Cauzele exacte ale decesului ar putea fi anuntate astazi, în urma necropsiei.
„Pacientul s-a prezentat la unul dintre punctele fixe de prim ajutor, cu sângerare nazală. I s-a luat tensiunea, tensiunea era foarte mărită, pacientul era cunoscut hipertensiv. A primit primul ajutor, dar a refuzat sub semnătură să meargă la spital.
La 4 zile după, pacientul, cunoscut cu probleme cardiace destul de grave și antecedente digestive, a avut un puseu de vărsături. S-a prezentat la spitalul din Turnu Măgurele cu vărsături sangvine care denotă o hemoragie digestivă superioară și a fost transferat la spitalul din Alexandria. A fost internat la Terapie Intensivă, s-a stabilizat o perioadă.
Apoi a avut un nou puseu de sângerare, apoi, din păcate pacientul a decedat printr-un șoc hemoragic. Din cauza unei hemoragii digestive superioare.
Substanțele iritant lacrimogene sunt nocive dacă întrunesc anumite condiții. Însă corelarea dintre aceste substanțe și manifestarea digestivă a pacientului, medical, la acest moment, personal nu pot să o găsesc.
Rezultatul autopsiei va fi cel mai elocvent.
Este puțin prbabil ca vărsăturile, apărute după 4 zile de la expunerea la gaze, expunere care nu este trecută în foaie, să fie cauzate de acestea.
Cel mai probabil, a fost un episod medical separat, care nu are corelare cu ceea ce a fost pe 10 august. Autopsia poate arăta altceva, dar astea sunt datele pe care le am acum”, a declarat șeful DSU, Raed Arafat, despre decesul bărbatului din Turnu Măgurele care a participat la protestul din 10 august și a murit, în noaptea de 19 spre 20 august, la Spitalul din Alexandria”.
Raed Arafat susține că, în fișele protestatarilor care au cerut în acea seară primul ajutor de la echipajele SMURD aflate în Piața Victoriei, „s-a trecut acolo că au fost expuși gazelor”, însă, în cazul bărbatului care a murit câteva zile mai târziu, „s-au trecut epistaxisul și hipertensiunea”.
Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a specificat că în urma protestelor din 10 august, 452 de persoane au cerut asistență medicală, 72 de persoane au fost transferate la spital, 9 au rămas în spital. Dintre aceștia 3 jandarmi și 6 civili.
La 11 zile de la protest, în spital mai sunt internate două victime, cu arsuri pe 10-15% din suprafaţa corpului.