Puțini angajați și fără pregătire. Probleme de funcționare la centrul din Slobozia, unde au fost găsiți copii legați

2 aprilie 2025, 18:47 (actualizat 3 aprilie 2025, 00:24)

Descoperirea copiilor legați din casa de tip familial Alexandra, din Slobozia, scoate la iveală lipsurile din sistemul de asistență socială. Cea mai acută e lipsa personalului, în condițiile în care nevoile copiilor cu handicap neuro-psihic sever sunt prea mari. Mai mulți angajați și cu o pregătire calificată ar fi soluția, însă nu e interes pentru posturile din astfel de centre. În plus, și salariile sunt mici. De aici, neregulile găsite de inspectorii consiliului de monitorizare al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului. Vă avertizăm, urmează imagini și informații care vă pot afecta emoțional!  

Prea puțini angajați și fără pregătire corespunzătoare – sunt două dintre problemele de funcționare constatate la centrul din Slobozia unde au fost găsiți copiii legați – unul cu mâinile imoblizate la spate și patru cu mânecile legate, astfel încât să nu se automutileze, după cum au susținut îngrijitoarele. Acestea ar fi trebuit, de fapt, să-i supravegheze în permanență.

Monica Dumitrescu, inspector, Consiliul de Monitorizare: Din lipsă de personal specializat, nu știu cum să reacționeze când un copil se autoagresează. Au considerat că fac asta pentru binele copiilor.

În casa de tip familial din Slobozia se află 16 copii cu vârste între 6 și 16 ani cu nevoie speciale, unii cu probleme grave.

Gabi Stanciu, şef, Centre de copii cu handicap Slobozia: Înțeleg și neputința oamenilor de aici, la nivelul omenesc, pentru că e greu să te împarți și să răspunzi nevoilor acestor copii în modul cel mai optim.

La Direcția de Asistență Socială și Protecție a Copilului Ialomița, schema de personal pentru centrele de tip familial care acordă asistență copiilor cu handicap grav e aproape completă.

Autoritățile locale recunosc însă că lipsesc tocmai specialiștii care ar putea ajuta copiii să facă progrese.

Nicolae Badea, director DGASPC Ialomița: Ne lispește un asistent social cu studii de specialitate. Atunci când am scos post la concurs, la sfârșitul anului trecut, nu s-a prezentat nimeni să se înscrie pe acest post. Nu sunt atractive posturile din centrele cu copii cu dizabilități.

Georgiana Pascu, director CJR: Indiferent de lipsa resurselor nu putem să susținem că a lega copii e ceva normal. Indiferent de motivele pe care le invocă DGASPC Ialomița, justificarea prin lipsa resurselor e de neacceptat. Conducerea știa de lipsa personalului și întrebarea e dacă acestea au fost prezentate conducerii Consiliului Județean sau Ministerului Muncii.

În lipsa unui psihiatru pediatru în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, copiii cu handicap sever neuropsihic din Slobozia sunt duși la consult în București. Un drum lung și greu pentru ei.

Nicolae Badea, director DGASPC Ialomița: La 6 luni îi deplasăm în clinici din București, pentru control și tratament, e un efort major. Avem nevoie de psihologi terapeuți, care să aibă pregătirea specială.

Consiliul de monitorizare al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului face controale în toate centrele din Ialomița.

Atenție, dacă sesizați cazuri de abuz, neglijare, exploatare sau orice altă formă de violență asupra copiilor puteți suna la numărul unic 119!

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite