Putin: Rusia are suficiente resurse pentru a duce războiul din Ucraina la „o concluzie logică”, dar speră să nu fie nevoie de arme nucleare

Vladimir Putin/Foto: Profimedia Images
5 mai 2025, 09:08 (actualizat 5 mai 2025, 10:09)

Președintele Vladimir Putin a declarat, într-un interviu publicat duminică, că Rusia dispune de forța și resursele necesare pentru a duce războiul din Ucraina până la o „concluzie logică”, însă speră că nu va fi nevoie să se recurgă la arme nucleare.

Putin a ordonat invadarea Ucrainei în februarie 2022, declanșând cel mai mare conflict terestru din Europa de la Al Doilea Război Mondial încoace și cea mai gravă confruntare dintre Moscova și Occident de la Războiul Rece, noteaza CNN.

Sute de mii de soldați au fost uciși sau răniți, iar fostul președinte american Donald Trump a declarat în repetate rânduri că își dorește să pună capăt acestui „masacru”, pe care administrația sa îl consideră un război prin intermediari între Statele Unite și Rusia.

Într-un film documentar difuzat de televiziunea de stat, intitulat „Rusia, Kremlinul, Putin, 25 de ani”, care marchează un sfert de secol de conducere a lui Putin, președintele rus a fost întrebat despre riscul unei escaladări nucleare în contextul războiului din Ucraina.

„Au vrut să ne provoace ca să facem greșeli”, a spus Putin, vorbind lângă un portret al țarului Alexandru al III-lea, un conservator din secolul al XIX-lea cunoscut pentru suprimarea opoziției. „Nu a fost nevoie să folosim acele arme… și sper că nici nu va fi nevoie.”

„Avem suficientă forță și mijloace pentru a duce ceea ce am început în 2022 la o concluzie logică, cu rezultatul de care Rusia are nevoie.”

Donald Trump și-a exprimat în mod repetat frustrarea că Moscova și Kievul nu reușesc să ajungă la un acord de încetare a războiului, însă Kremlinul a declarat că conflictul este atât de complex, încât progresele rapide dorite de Washington sunt greu de obținut.

Fostul președinte american Joe Biden, liderii din Europa Occidentală și Ucraina au descris invazia ca pe o tentativă de cucerire imperială și au promis în mod repetat că vor înfrânge forțele ruse, care controlează aproximativ o cincime din teritoriul ucrainean.

Putin consideră războiul un moment de cotitură în relațiile Moscovei cu Occidentul, care, în opinia sa, a umilit Rusia după căderea Zidului Berlinului în 1989, prin extinderea NATO și pătrunderea în sfera de influență tradițională a Moscovei.

Trump a avertizat că acest conflict ar putea degenera într-un Al Treilea Război Mondial. Fostul director al CIA, William Burns, a spus că exista un risc real, la sfârșitul anului 2022, ca Rusia să folosească arme nucleare împotriva Ucrainei — o afirmație respinsă de Moscova.

Putin la putere

Putin, fost locotenent-colonel KGB, a preluat președinția Rusiei pe 31 decembrie 1999, fiind desemnat succesor de către Boris Elțîn. Este liderul cu cea mai lungă domnie la Kremlin de la Iosif Stalin încoace, care a condus URSS timp de 29 de ani, până în 1953.

Dizidenții ruși – majoritatea fie în închisoare, fie în exil – îl consideră pe Putin un dictator care a construit un sistem fragil, bazat pe obediență și corupție, care împinge Rusia spre declin și instabilitate.

Susținătorii lui Putin, în schimb, îl văd ca pe un salvator care a contracarat aroganța Occidentului și a pus capăt haosului ce a urmat destrămării Uniunii Sovietice în 1991. Potrivit sondajelor rusești, popularitatea lui depășește 85%.

În filmul difuzat de televiziunea de stat, regizat cu grijă, publicul a avut parte de o rară incursiune în viața privată a liderului rus. Putin a fost surprins oferind ciocolată și o băutură tradițională fermentată unui jurnalist din Kremlin, Pavel Zarubin, în bucătăria sa privată din Kremlin.

Putin a dezvăluit că prima dată când s-a rugat a fost în timpul crizei luării de ostatici de la teatrul Nord-Ost din Moscova, în 2002, când militanți ceceni au capturat peste 900 de persoane. Peste 130 de ostatici au murit atunci.

„Nu mă simt ca un politician,” a spus Putin, reflectând la cei 25 de ani petrecuți în fruntea Rusiei ca președinte și prim-ministru. „Continui să respir același aer ca milioane de cetățeni ruși. E foarte important. Să dea Dumnezeu să dureze cât mai mult. Și să nu dispară.”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite