Joi 24 aprilie 2025 | București 14˚C / Senin

Trump face presiuni pentru un armistițiu în Ucraina. Ce propuneri au emisarii săi. Germania nu mai are sisteme Patriot pentru Kiev

12 aprilie 2025, 14:48 (actualizat 12 aprilie 2025, 19:48)

Administraţia de la Casa Albă caută o cale să convingă Rusia să oprească atacurile asupra Ucrainei, însă până și la Washington părerile sunt împărţite, relatează agențiile de presă. Emisarul special al lui Donald Trump în Rusia, Steve Witkoff, i-ar fi transmis liderului de la Casa Albă o variantă prin care Moscova să deţina controlul asupra a patru regiuni ucrainene, în schimbul armistiţiului. Şi emisarul special pentru Rusia şi Ucraina al Casei Albe, Keith Kellogg, ar fi propus un plan.

Emisarul special al președintelui american Donald Trump, Steve Witkhoff, i-ar fi spus liderului de la Casa Albă că oferirea controlului Moscovei asupra a patru regiuni ucrainene ocupate deja total sau parțial de armata rusă ar fi cea mai rapidă modalitate de ajungere la un armistițiu în Ucraina, transmite agenția Reuters, care citează oficiali americani și alte surse diplomatice anonime.

Karoline Leavitt, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe: „Pot confirma că dl. Witkoff este în Rusia pentru a avea discuții directe cu Kremlinul și cu with Vladimir Putin. Acesta este alt pas în procesul de negociere spre un armistitțiu și un acord final de pace între Rusia și Ucraina, în condițiile în care negocerile sunt în desfășurare.”

Trimisul special al SUA s-a întâlnit cu Putin, iar emisarul lui Trump dezminte că a vorbit despre o împărțire a Ucrainei

Trimisul lui Trump, Steve Witkoff, s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Sankt Petersburg pentru discuții privind un posibil armistițiu în Ucraina, în timp ce o altă declarație controversată a consilierului Keith Kellogg — privind o posibilă împărțire a Ucrainei — a fost dezmințită de acesta, susținând că a fost greșit interpretat de presa britanică.

De asemenea, Keith Kellogg, trimisul special al președintelui Donald Trump pentru Ucraina și Rusia ar fi sugerat într-un interviu pentru The Times că Ucraina ar putea fi împărțită în urma unui acord de pace, aproape la fel ca Berlinul după cel de al doilea război mondial. Kellogg a sugerat că trupele britanice și franceze ar putea prelua controlul zonelor din vestul Ucrainei, în timp ce armata rusă ar controla regiunile din estul Ucrainei. Între cele două părți ar fi trupe ucrainene și o zona demilitarizată.

După apariția articolului, Keith Kellog a scrie pe rețeaua X că spusele sale au fost interpretate greșit de The Times. Kellog spune că s-a referit doar la o forță de susținere postbelică, în sprijinul suveranității Ucrainei. Cât despre așa zisa partiție, el a spus că se referea la zone de responsabilitate pentru trupele aliate, fără cele americane, nu la împărțirea teritorială a Ucrainei.

În acest timp, președintele Ucrainei le-a cerut, din nou, aliaților să îi trimită sisteme de apărare Patriot, pentru a face față atacurilor rusești: Vă cer să vă concentraţi, în primul rând, pe apărarea aeriană a Ucrainei. Avem mare nevoie. 10 sisteme Patriot, lumea liberă le are. Acum este nevoie de decizii politice pentru a le face să acţioneze pentru pace. Avem nevoie de acest rezultat.

Ministrul german al apărării i-a transmis însă lui Volodimir Zelenski că nu are de unde să îi mai dea sisteme Patriot, pentru că nici Germania nu mai are pe stoc.

Boris Pistorius, ministrul german al Apărării: Aşa cum ştiţi, Germania a oferit deja patru sisteme Patriot. Nu suntem capabili să oferim mai multe în acest moment pentru că aşteptăm să fie livrate de (compania) Raytheon în anii următori, care vor începe abia în 2027, dacă îmi amintesc corect.

Grupul de contact pentru Apărarea Ucrainei a anunțat deja un nou sprijin militar pentru autoritățile de la Kiev, de 21 de miliarde de euro.

Summit în format Ramstein. Aliații alocă Ucrainei suma „record” de 23,8 miliarde de dolari.Marea Britanie: 2025, crucial

Marea Britanie ia în considerare să trimită trupe în Ucraina, pe o perioadă de cinci ani, potrivit planurilor discutate de aliaţii Kievului, citate de presa ucraineană. De asemenea, Marea Britanie şi Germania au anunţat cele mai importante ajutoare militare pentru Kiev, menite să întărească apărarea antiaeriană dar şi trupele terestre ucrainene.
Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite