Puteri mai mari pentru CSM în noile legi ale justiției. Magistrații vor mai primi pensii speciale, dar vor fi noi norme de calcul. M. Justiției nu a preluat ideea că magistrații nu pot fi trimiși în judecată fără acordul CSM
Mai toate modificările impuse de PSD în fosta legislatură sunt propuse acum spre schimbare sau eliminare. Vorbim despre 3 legi privind statutul magistraților, CSM și organizare judiciară.
În primul rând, șefii marilor parchete vor putea fi numiți de președintele țării doar dacă CSM își va da acordul, până acum fiind unul consulativ.
CSM, DREPT DE VETO ÎN CAZUL PROPUNERILOR MJ DE PROCURORI-ŞEFI
„În cazul emiterii unui aviz negativ al Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul Justiţiei nu poate continua procedura de numire pentru funcţia respectivă, putând declanşa o noua procedură în urma căreia nu poate fi propusă aceeaşi persoană pentru care s-a emis aviz negativ”.(Sursa: Proiect de lege al MJ privind statutul magistraţilor)
Revocarea unui procuror-șef va putea fi atacată în instanță, iar șeful statului mai poate refuza motivat și public o astfel de revocare doar pe motive de legalitate.
INSTANŢA; ULTIMUL CUVÂNT ÎN REVOCAREA PROCURORILOR DE RANG ÎNALT
„În cadrul procesului, instanţa vă putea verifica legalitatea şi temeinicia propunerii ministrului Justiţiei de revocare din funcţia de conducere; ţînând seama de jurisprudenţa Curții Constituţionale în materie, s-a prevăzut că Preşedintele României poate refuza, doar pentru motive de legalitate, revocarea din funcţiile de conducere prevăzute la art. 145 alin. (1) din proiect, aducând la cunostinţa publicului motivele refuzului”.(Sursa: Proiect de lege al MJ privind statutul magistraţilor)
Bogdan Pârlog, co-preşedinte al Asociaţiei Iniţiativa pentru Justiţie: „Constatăm că o reformă pozitivă schimbarea sistemului de alegere a membrilor CSM, reintroducerea meritocraţiei în ceea ce priveşte concursurile de promovare la ÎCCJ, îmbunătăţirea procedurilor de evaluare şi de promovare chiar şi în funcţii de conducere, introducerea avizului conform al CSM. Inspecţia judiciară – se menţine acest organism profund ineficient. Noi am propus desfiinţarea şi reorganizarea în două direcţii separate, una pentru judecători, una pentru procurori. Sperăm ca, până la momentul trecerii acestor legi, să se mute pe sistemul meritocratic, şefii de secţii„.
Magistrații vor mai primi pensii speciale, dar se introduc noi norme de calcul, pentru a micșora pe viitor cuantumul acestora.
Alin Bodnar, reprezentant Forumul Judecătorilor din România: „La calcularea vechimii nu se mai iau în considerare şi perioadele în care magistratul a exercitat şi alte profesii juridice: aceea de avocat sau de consilier juridic, ori alte profesii asimilate, astfel încât trebuie să beneficieze de pensia de serviciu doar cei care au o vechime 25 de ani în magistratură. În privinţa alegerilor membrilor judecători şi procurori ai CSM se introduce votul universal. Toţi judecătorii din România vor alege toţi cei nouă reprezentanţi şi procurorii toţi cei cinci membri„.
Ministerul Justiției nu a preluat prevederea controversată din noul proiect privind desființarea SIIJ, potrivit căreia magistrații nu pot fi trimiși în judecată fără acordul CSM.
Stelian Ion, ministrul Justiţiei: „Acel amendament nu a trecut de Senat, nu este o lege adoptată. Cei care doresc aceste garanţii suplimentare ar trebui să constate că în cadrul acestor noi legi ale justiţiei sunt astfel de garanţii, de la numirea procurorilor de rang înalt până la modalitatea de promovare în funcţii, în carieră. Accesul sau selecţia în cadrul DNA, DIICOT, în alte unităţi, promovarea la Înalta Curte, toate acestea reprezintă garanţii suplimentare„.
Toate aceste schimbări vor fi supuse dezbaterii cu magistrații, dar și la nivelul puterii politice și au nevoie întâi de toate de avizul CSM.