PSD spune „nu” comasării alegerilor. Liberalii lucrează la o justificare constituțională a acestui scenariu

10 aprilie 2023, 20:23

Patru runde de alegeri vor fi organizate anul viitor. Comasarea alegerile locale cu cele parlamentare e scenariul favorit în tabăra liberală. Iar cel de rezervă este alegeri generale simultan cu primul tur la prezidențiale. PSD nu este însă dispus să ajute PNL, a cărui garnitură de primari nu a mai funcționat ca o locomotivă pentru listele de candidați, la ultimul scrutin parlamentar.

Radu Oprea, senator, purtătorul de cuvânt al PSD: Ar trebui să ne concentrăm în acest moment pe agenda cetăţeanului, adică pe problemele reale. Această comasare a alegerilor nu este una dintre cele care îi frământă astăzi pe cetăţeni.

Nicolae Ciucă, premierul României: În acest moment fiind vb de o analiză am rugat specialiștii din partid să caute soluțîi și să venim cu o abordare legală, constituțională. Sunt 3 rânduri de alegeri, doar 3 pot fi discutate într-o asemenea permutare.

Pentru opoziție, lucrurile sunt clare. În 2012, CCR a decis că este neconstituțională legea prin care Guvernul Boc și-a asumat atunci răspunderea în Parlament, exact pentru o comasare a alegerilor locale și parlamentare.

Stelian Ion, deputat, vicepreşedinte USR: Deturnează grav ideea de democraţie. Să ai două alegeri atât de importante suprapuse sau chiar trei, înseamnă confuzie maximă în rândurile opiniei publice. Interzici celor care ar avea vocaţia de a candida, după un eşec la un rând de alegeri, la un alt tip de alegeri.

Claudiu Târziu, copreşedinte AUR: Începem cu deciziile CCR care sunt limpezi şi care nu permit o astfel de comasare. Dacă ar fi făcută, ar însemna că vom avea două rânduri de parlamentari, unii cu mandat pe final, unii fără mandat, dar câştigători. Ar fi penibil.

O șansă de consens în coaliție nu se întrevede în opinia analiștilor, care cred că sunt și destule motive.

Cristian Pârvulescu, analist politic: Înţelegem foarte bine care sunt resorturile ei, acela de a mobiliza aleşii locali și pentru alegerile parlamentare. Ele avantajează în special PNL, dar nu dezavantajează nici PSD.  Alegeri la sfârşitul lunii septembrie sau eventual începutul lunii octombrie sunt dificil de explicat celor de la CCR.

Orice modificare a legislației electorale intră în vigoare cu cel mult un an înainte de alegeri. Coaliția are timp până în septembrie să decidă câte alegeri va organiza anul viitor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite