Provocările viitorilor stomatologi. 17.000 de cabinete stomatologice private și doar 35 publice

5 aprilie 2025, 12:40

România este ţara extremelor în ceea ce priveşte serviciile medicale stomatologice. Se află pe locul al treilea în Uniunea Europeană la numărul de medici practicanţi, dar pe ultimul loc la igienă dentară. Cabinetele stomatologice s-au dezvoltat că afaceri private, în timp ce în sistemul public sunt doar 35 în toată ţara. Astfel, pentru absolvenţii care vor să lucreze în spitale de stomatologie, posibilităţile de angajare sunt limitate. Au şanse mai mari, însă în alte ţări.

Georgiana, studentă în anul VI la stomatologie, își pune întrebarea ce drum să urmeze mai departe. Prin Erasmus, a avut ocazia să vadă cum este în alte țări. Și acum ia în considerare să se mute în Italia. 

Georgiana, studentă la Facultatea de Stomatologie, UMF ”Carol Davila”: Un mare benefeciu pe care consider eu că l-am întâlnit acolo a fost faptul că stomatologia nu este poate atât de mult axată în sectorul privat, ci se regăsește și în spitale. Mi-aș dori în mediul public și într-un spital de stat să profesez ceea ce aici este într-adevăr un pic mai greu.

Și unii medici rezidenți și-ar dori să lucreze în sistemul public de sănătate. Mai ales că au avut ocazia să lucreze în spitalul de stomatologie recent deschis în sectorul 4 din Capitală.

Bianca, medic rezident ortodonţie şi ortopedie dento-facială: Având în vedere faptul că am ales carieră de medici ne-am dori să venim în sprijinul populației și să facem parte din echipa unui spital de stat.

Flavius, medic rezident ortodonţie şi ortopedie dento-facială: Cred că aș adage sistemul public, pentru că poți să ajuți categoric mult mai multă lume

Prof. dr. Ecaterina Ionescu, coordonator, ambulatoriu de stomatologie, Spitalul Universitar Bucureşti: Într-o țară cu o patologie carioasa atât de evidență care ne-a aruncat pe iată rusinosul ultim loc din UE sunt foarte puține instituții publice care ar putea să asigure controlat serviciile stomatologice adecvate și necesare populației din această țară și dacă mai sunt și medici doritori să lucreze în sistemul public, înseamnă că avem obligație pentru ei să facem mai mult decât până acum și dacă inclusive finanțarea ar fi corespunzătoare ar fi extraordinar.

În România, sunt aproximativ 17.000 de cabinete stomatologice private, în timp ce în sistemul public sunt doar 35 la unitățile de primiri urgențe din spitale. 24 dintre acestea acordă asistență la orice ora. Iar Majoritatea județelor au un singur cabinet public pentru toată populația și acela la oraș. În baza de date a Intitutului Național de Statistică nu sunt incluse și cabinetele din policlinici sau centre de diagnostic despre care nu există informații centralizate.

Dr. Florin Lăzărescu, președinte, Colegiul Medicilor Stomatologi din România: În condițiile în care ei ar fi interesați să lucreze într-un parteneriat din acesta public-privat avem toată deschiderea că prin intermediul colegiilor noastre teritoriale să facilităm dialogul între autoritatiile locale consiliile județene, primarii colegii teritoriale universitatiile pt ai ajută la acest început de drum.

Potrivit Colegiului Medicilor Stomatologi, doar un sfert dintre cabinete au contracte cu casă de asigurări de sănătate, dar oferă și servicii 100% private pentru a-și acoperi costurile. 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite