Bugetarii din mai multe orașe din țară, nemulțumiți de reformele Guvernului, amenință că vor intra în grevă. Liderii de sindicate cer negocieri cu premierul

2 iulie 2025, 10:36 (actualizat 2 iulie 2025, 21:05)

Continuă protestele angajaților din sistemul public. Bugetarii din București și din mai multe orașe din țară sunt nemulțumiți că reformele promovate de guvern le reduc veniturile. Mulți se tem că, pe lângă limitarea sporurilor, urmează și alte reduceri de fonduri, dar și concedieri. Liderii de sindicate cer negocieri cu premierul și cu miniștri. Și amenință că vor intra în grevă, dacă vor fi refuzați.

Zeci de angajați ai Fiscului din Cluj au protestat din nou și au solicitat negocieri cu Guvernul. Ei cer schimbarea legii evaziunii fiscale și a legii insolvenței, pentru a putea crește gradul de colectare.

Dorin Modure, președinte, Federația Solidaritatea: Dacă aceste negocieri ni se refuză, vom trece la pichetarea anumitor instituții, dacă nici atunci nu vom obține nimic, vom declanșa greva. Ne-am săturat ca de fiecare dată să fim mințiți și ostracizați.

Adrian Bârsan, președinte SED LEX Cluj: Noi suntem paria societății, suntem cei mai urâți dintre bugetari, dar noi suntem cei care dăm primii bani pentru autostrăzi, pentru pensii, pentru alocații, pentru tot.

Proteste ale angajaților ANAF au fost și în Vâlcea. Și angajații de la Apele Române continuă protestele.

Oliver Drăistaru, lider al Sindicatului „Mureșul” de la Apele Române: Și cei care sunt barajiști trebuie să coboare unde e vuietul apei. (…) Sunt fel și fel de meserii, domeniul de activitate este larg, este diversificat. Toate acestea au fost stabilite de reprezentanții de la Direcția de Sănătate Publică.

Oana Ristea, șef laborator, calitatea apelor, ABA Buzău-Ialomița: Intrăm în contact cu ape menajere, ape de la stațiile de epurare, de la spitale, de la ferme. Manipulăm substanțe periculoase, toxice, cancerigene.

Și angajații Institutului de Statistică vor continua protestele. Și ei se tem de reorganizări, de tăieri suplimentare, dar și de reduceri de personal. Ei susțin că și acum sunt prea puțini pentru volumul de muncă din instituție.

Mihaela Cristina Brana, angajată INS: Nouă ne-au plecat anul trecut peste 100 de colegi prin transfer în ministere, la ANAF, la Ministerul de Finanțe, la Casa de Pensii pentru că aici sunt salarii mai mici cu 2.000 de lei.

Dan Iliescu, liderul Sindicatului INS: Se discută la nivel de cinci zile fără plată pe lună. Fără plată înseamnă la cererea salariatului, cum să te pună angajatorul sau Guvernul să intri în fără plată la momentul ăsta? Printr-o altă încălcare de legislație?

Și angajații Primăriei Generale din București continuă protestele. Și alți bugetari se alătură demersului: angajații din agențiile pentru protecția mediului, dar și de la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci. Federația Națională a Sindicatelor din Administrație a cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la neconstituționalitatea Ordonanței care taie sporurile salariale.


Zeci de angajați de la Direcția Regională a Finanțelor Publice Cluj au protestat față de proiectul Ministerului Muncii prin care se modifică unele sporuri. În cazul acestor oameni este vorba despre un spor de condiții vătămătoare, introdus în urmă cu câțiva ani, și care, spun ei, a fost o soluție tehnică într-o perioadă în care nu puteau fi majorate salariile. Modificările avute în vedere duc la o scădere a veniturilor de până la 1000 lei.

Sporul de condiții vătămătoare a fost o soluție într-o perioadă în care salariile nu puteau fi majorate.

Veniturile lor ar putea să scadă cu 10%, 800 de angajați de la nivelul județului Cluj ar fi afectați, iar la nivel național – peste 20.000 de salariați.

Liderii sindicali se duc la București, iar dacă revendicările lor nu vor fi soluționate, urmează pichetarea și greva. O grevă la Trezorerie înseamnă că plata salariilor nu se va putea face, spun protestatarii.

Proteste și în alte județe. La Vâlcea, angajații Administrației Finanțelor Publice au ieșit din nou în fața Trezoreriei, nemulțumiți atât de reducerea sporului pentru condiții vătămătoare, cât și de posibile reduceri de personal. Oamenii sunt nemulțumiți și de condițiile de muncă.

Proteste sunt și la Administrația bazinală de apă Mureş:

Și angajații de la Primăria Municipiului București au ieșit astăzi să protesteze:

Și angajații Institutului Național de Statistică se află în a doua zi de protest. Au început mișcări spontane de nemulțumire și printre bugetarii din agențiile pentru protecția mediului, dar și de la Oficiul de Stat pentru Invenţii și Mărci. Oamenii se opun reformelor anunțate de Guvern – tăieri de sporuri, reorganizări și comasari de instituții.

Apele Române: Angajaţi ai Administraţiei Naţionale „Apele Române” (ANAR) din mai multe localităţi din ţară au protestat, miercuri, „pentru siguranţa veniturilor, a locurilor de muncă şi pentru păstrarea a ce a mai rămas din domeniul în care muncesc zi de zi”.

Potrivit unei postări a Sindicatului Mureşul din Apele Române – SMAR, pe pagina de Facebook a organizaţiei, protestele spontane au avut loc în oraşe, precum: Suceava, Dolj, Jiu, Braşov, Târgu Mureş, Sibiu, Buzău, Mureş, Vrancea, Iaşi, Piteşti, Mehedinţi, Bacău, Reşiţa, Arad, Paşcani, Deva, Alba, Vâlcea, Brăila, Târgovişte, Călăraşi, Olt şi Constanţa.

„Sunt o parte dintre locaţiile în care colegii noştri din Apele Române au ieşit şi astăzi să protesteze pentru siguranţa veniturilor, a locurilor de muncă şi pentru păstrarea a ce a mai rămas din domeniul în care muncesc zi de zi. Ei, cei care au grijă de resursele de apă ale acestei ţări, de cursurile de apă, de baraje şi acumulări, ei, cei care intervin la inundaţii şi poluări, spun în aceste zile ce îi doare. Toţi îşi doresc un singur lucru: să fie respectaţi pentru ce fac zilnic pentru această ţară. De foarte multe ori în condiţii extrem de grele. Îi va asculta cineva? Vedem. Respect pentru curaj, respect pentru munca lor!”, a transmis preşedintele SMAR, Cornel Brişcaru.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite