Protest tăcut pe scările teatrului din Miercurea Ciuc. Actorii și-au exprimat dezacordul față de planurile guvernului
Zeci de directori de teatre din toată țara au avertizat, într-un memoriu trimis Guvernului, că o reducere drastică a cheltuielilor publice ar afecta aproape 2.000 de muzee, teatre, biblioteci și filarmonici. Comasarea celor cu mai puțin de 50 de angajați sperie cel mai mult.
Vladimir Anton, director artistic Teatrul Municipal din Miercurea-Ciuc: Consecințele acestei ordonanțe, în această formă, pentru instituțiile de cultură și de spectacole din toată tara, de la teatre până la ansambluri folclorice, biblioteci și așezăminte culturale, aceste consecințe ar fi catastrofale. Peste 60% din instituțiile culturale din România și-ar pierde identitatea juridică, iar efectele pe care le-ar avea asupra bugetelor sunt pur și simplu de neimaginat.
Veress Albert, directorul Teatrului Municipal Csíki Játékszín, Miercurea Ciuc: Dacă acest OUG se va aproba, Teatrul Municipal Csíki Játékszín probabil va da faliment.
Mihaela Soloceanu, managerul Teatrul de copii Arlechino Brașov: Suntem în pericol, în special teatrul pentru copii care funcționează pe o structură de personal subdimensionată, deci cu un număr mai mic de 50 de persoane și suntem în situația de a fi desființați.
Guvernanții nu neagă măsurile de austeritate, însă dau asigurări că nu vor fi disponibilizări și desființări de instituții în sectorul cultural.
Lucian Romașcanu, purtător de cuvânt PSD: Nu se va desființă nicio instituție de cultură. Nu se va comasa în cultură decât, dacă va fi nevoie, partea de suport juridic și contabilitate.
Raluca Turcan, ministrul Culturii: Nu s-a vorbit nicio secundă de disponibilizări. Și cred că este hazardat să fie folosite astfel de sintagme care îngrijorează oamenii.
Ministrul Finanțelor Publice, Marcel Boloș, a anunțat săptămâna trecută că printre măsurile de economisire se află și comasarea unor instituții publice. Acestea ar urma să se aplice de anul viitor, din ianuarie.