Protest spontan al transportatorilor şi fermierilor, care au blocat centurile mai multor oraşe, inclusiv centura Capitalei

10 ianuarie 2024, 10:42 (actualizat 10 ianuarie 2024, 18:37)

Într-una dintre cele mai geroase zile ale anului, transportatorii şi fermierii s-au încins într-un protest de amploare şi au blocat centurile mai multor oraşe, inclusiv centura Capitalei. Iar unii sunt hotarâţi să ajungă în Bucureşti pentru a le aduce guvernanţilor lunga listă cu revendicări. Printre nemulţumiri, scumpirea asigurărilor auto şi a rovinietei, creşterea accizei la motorină, dar şi schimbările legislative. Protestatarii cer măsuri care să le reducă toate aceste costuri şi care să-i ajute să evite intrarea în faliment.

De la ora 10.00, sute de tiruri au blocat centura Capitalei. Camioanele au circulat în coloana, cu viteza redusa în semn de protest, iar în scurt timp traficul s-a transformat într-un coșmar pentru ceilalți conducători auto.

Șoferii de TIR reclamă scumpirea accelerată a RCA, majorarea accizei la motorină, dar și infrastructura rutieră deficitară. În plus, transportatorii sunt nemulțumiți de durata excesivă a controalelor la frontieră care le provoacă pierderi economice însemnate.

Și șoferii de TIR din Cluj s-au alăturat protestului. Transportatorii au circulat cu 10 kilometri pe oră pe un tronson din drumul european 60 și au arborat pe camioane bannere de protest. Transportatorii au ales un loc strategic la coborârea de pe autostrada Transilvania astfel încât cei care au dorit să vină la protest au reușit să ajungă.

Zeci de camioane s-au încolonat și pe centura municipiului Buzău și au plecat către Capitală. Transportatorii avertizează că în curând vor fi nevoiți să își sisteze activitatea din cauza costurilor tot mai mari, dacă guvernul nu ia măsuri.

La protestul șoferilor de TIR s-au alăturat și fermieri din toată tara, hotărați să ajungă până în fața clădirii Guvernului.

Ministrul Agriculturii i-a invitat la negocieri.

La Suceava a avut loc și un incident între un echipaj de poliție și protestări. Aceștia i-au luat la întrebări pe agenți după ce o patrulă a blocat cu autospeciala de serviciu accesul camioanelor într-o parcare amenajată.

–––––––––––––––––––

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că pe autostrada A1 Bucureşti – Piteşti, de la kilometrul 13+500 de metri până la intrarea în DN Centura Bucureşti, traficul autovehiculelor a fost blocat miercuri de mai multe autocamioane ale transportatorilor rutieri care protestează, circulând cu viteză minimă.

De asemenea, s-a format coloană de autovehicule şi pe Centura Capitalei, între localităţile ilfovene Chiajna şi Bragadiru.

Transportatorii veniți pe centura Capitalei sunt din Pitești, Vâlcea, Craiova, Orșova, Giurgiu, Dâmbovița Buzău, Ialomița, Călărași.

Conform sursei citate, situaţii similare sunt prezente şi în alte zone ale ţării pe centurile marilor municipii, circulaţia rutieră desfăşurându-se îngreunat, cu viteză foarte redusă, pe alocuri blocându-se. 

La Suceava a avut loc și un incident între un echipaj de poliție și protestatari. Aceștia i-au luat la întrebări pe agenți după ce o patrulă a blocat cu autospeciala de serviciu accesul camioanelor într-o parcare amenajată.

Printre revendicări sunt: plafonarea RCA în regim de urgență la 5.000 lei pentru B 0, amendarea OUG nr. 43/1997 privind tolerantele la mase și dimensiuni, armonizarea acesteia cu Regulamentul European 1100/2008 privind controalele în vămi și tarife de utilizare a rețelei de drumuri fără dublă taxare, tratament fiscal nediscriminatoriu a angajatilor din mediul privat in privinta alocației de cazare, aplicarea RO-Etransport doar la mărfurile cu risc fiscal ridicat in conformitate cu prevederile directivei EUROPENE 2006/112, elaborarea in regim de urgență a Legii anti dumping, promovată prin Ordonanța de Urgenta a Guvernului pentru eliminarea concurenței neloiale din toate sectoarele economice.

De asemenea, ei reclamă timpii extrem de mari de aşteptare la frontiere care aduc zilnic pierderi substanțiale firmelor de transport, scumpirea rovinietei şi preţul tot mai mare al carburanţilor.

Protestatarii au subliniat că nu cer bani de la Guvern, ci își cer doar drepturile.

Fermierii și transportatorii români merg în coloană, cu sute de tractoare şi camioane, cu cel mult 10 kilometri pe oră, pe mai multe drumuri naționale, ca să atragă atenţia asupra problemelor pe care le au. 

Au fost anunţate proteste în oraşele mari din ţară, precum Bacău, Suceava, Sibiu și Timișoara, Pitești Vâlcea, Craiova, Orșova, Giurgiu, Dâmbovița, Buzău, Ialomița, Călărași, dar şi în Capitală.

Reprezentanţii unor organizaţii agricole reprezentantive au anunţat că nu au nicio o legătură cu protestul spontan anunţat în mediul online de fermieri din mai multe zone ale ţării, care se îndreaptă cu mai multe camioane şi tractoare spre Bucureşti, însă au confirmat participarea unor fermieri din organizaţiile lor.

Ministrul Agriculturii: Mediul asociativ nu a trimis revendicări. Rog fermierii să nu cadă într-o patimă a unui partid

Unii fermieri au anunțat că se vor alătura protestelor transportatorilor și zilele viitoare vor intra cu tractoarele în București până la sediul Guvernului din Piața Victoriei. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a susținut, într-o intervenție la TVR INFO, că până în acest moment nu a primit nicio revendicare din partea mediului asociativ al fermierilor, care deține 9 milioane de hectare în România. El a precizat că a stabilit deja o întâlnire cu reprezentanții asociațiilor fermierilor pentru a rezolva nemulțumirile existente.
Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite