Protest în memoria lui Aleksei Navalnîi, în fața Ambasadei Rusiei din București. „Martirizându-l, l-au făcut mai periculos decât atunci când era în viață”
Câteva zeci de persoane s-au adunat duminică în față ambasadei Rusiei din București pentru a aduce un omagiu memoriei lui Aleksei Navalnîi, disident rus care a murit în condiții suspecte într-o închisoare siberiană. În același timp, participanții la eveniment au transmis și un mesaj dur prin care condamnă decesul opozantului lui Vladimir Putin, președintele Federației Ruse, și au spus că Navalnîi poate deveni un martir pentru rușii nemulțumiți de politica dusă la Kremlin.
Fotografiile, florile și lumânările depuse în fața ambasadei Rusiei din Capitală au format un mic altar în memoria disidentului rus Aleksei Navalnîi.

Oameni care s-au strâns în fața clădirii au protestat pașnic, fără strigăte și fără vuvuzele.
Gardurile jandarmeriei i-au ținut la distanță de sediul diplomatic. Toți sunt convinși vă Navalnîi nu a murit din cauze naturale. Și au transmis mesaje atât pentru rușii simpli, cât și pentru liderul de la Kremlin.
Testamentul moral al lui Navalnîi. „Ca să triumfe răul, este suficient ca oamenii buni să nu facă nimic! „
Participanții la manifestație nu cred în moartea lui Navalnîi din cauze naturale și spun că poate cetățenii ruși vor avea curajul să își arate mai fățiș nemulțumirile față de o conducere statală care guvernează de pe poziții de forță și care a târât Rusia într-un război epuizant.
„Poate moartea lui și ceea ce a lăsat prin testamentul din mesajul video îi va face pe ruși să deștepte, cel puțin aceasta este speranța mea și sunt aici din respect pentru acest om.”

Aleksei Navalnîi ar fi murit mai devreme, iar trupul s-ar afla la morgă. Disidentul a fost otrăvit lent, încă din august
Este vorba de un mesaj înregistrat în 2020 în Germania prin care opozantul rus, în cazul în care ar fi murit, cerea rușilor să nu se resemneze.
„Ascultaţi! Am ceva să vă spun! Nu aveţi voie să renunţaţi! Dacă ei decid să mă omoare, înseamnă că suntem incredibil de puternici. Trebuie să folosim această putere oprimată de aceşti tipi răi. Nu realizăm cât de puternici suntem. Ca să triumfe răul, este suficient ca oamenii buni să nu facă nimic! Deci nu fiţi nepăsători!” – spunea Aleksei Navalnîi în 2020, după ce a fost otrăvit cu noviciok, în ceea ce este considerat acum un adevărat „testament” al disidentului.
Martirizându-l, l-au făcut mai periculos decât atunci când era în viață
„Moartea lui Navalnîi nu îl ajută deloc pe Putin înainte de alegeri. Dacă a fost asasinat sau dacă i s-a grăbit moartea prin condițiile de detenție au făcut-o degeaba, chiar și pentru Putin, pentru că acum l-au făcut martir. Martirizându-l, l-au făcut mai periculos decât atunci când era în viață.„
Pentru participanții la manifestația din fața ambasadei ruse, Aleksei Navalnîi a devenit imaginea celui care luptă pentru valori democratice reale.

Ambasadoarea SUA la Moscova i-a adus un omagiu lui Aleksey Navalnîi la memorialul improvizat în apropiere de sediul KGB
‘‘Noi, românii, susținem democrația, suntem o țară liberă și vrem să rămânem așa și de aceea susținem pe cei care luptă pentru democrație într-o țară unde lupta aceasta îți aduce cel puțin închisoare.”
Sute de cetățeni ruși arestați pentru că i-au adus un omagiu lui Navalnîi
Proteste similare cu cel de la București s-au desfășurat în fața ambasadelor ruse din Belgrad, Praga, Tblilisi, Yerevan, dar și în Statele Unite.
În Rusia, la Moscova, Sankt Petersburg și în alte orașe au fost arestați sute de cetățeni care au dorit să aducă un omagiu celui care a fost Aleksei Navalnîi.

„Putin asasin”, „Navalnîi, eroul nostru”. Omagii aduse disidentului rus mort în închisoarea din Siberia
Nu au fost exceptați nici unii jurnaliști ruși precum Yuliya Petrova, reținută de poliție și obligată să plătească o amendă mare, echivalentul a aproximativ 1700 de euro.