Proteste la serviciile de ambulanță din țară. Cinci sindicaliști, în greva foamei din cauza neincluderii în legea pensiilor a condițiilor grele de muncă. ”În pandemie am fost eroi și în această perioadă e vai de noi!”
Ambulantierii îi acuză pe deputați că le-au anulat o parte din sporuri, în special cele referitoare la condițiile grele de muncă. Oamenii spun că vor fi nevoiți să iasă mai târziu la pensie. Meluța Leonte, asistent, Serviciul Județean de Ambulanță Galați: Dorim ca vârsta de pensionare să se reducă pentru că, la 60 de ani, să urci etaje cu o trusă grea, când simțurile te lasă să te ocupi de o urgență, mi se pare incalificabil. dr. Cătălin Roșu, lider, Sindicatul Ambulanța Galați: Acest protest este împotriva deciziilor guvernanților luate ieri în Camera Deputaților care ne-au exlus pe noi, cei din ambulanță, din categoria condițiilor deosebite de muncă. Avem nevoie de ambulanțe, sistemul este subfinanțat, nu avem cu ce interveni Și în Neamț, zeci de angajați de la ambulanță veniți din turele libere au protestat față de schimbările din noua lege.
Iulian Bârsan, asistent, lider de sindicat Substația de Ambulanță Română: Lucrăm ture de noapte, sunt mulți colegi de vârstă înaintată, alțîi au boli cronice și trebuie supliniti din libere. În fiecare zi când plecăm de acasă suntem personal expus pericolelor.
Lenuș Burlacu, asistent, Serviciul Județean de Ambulanță Neamț: Lucrăm de mulți ani în condiții grele și nu se dă dreptul de o pensionare la o vârstă decentă.
Mai mulți sindicaliști din Ambulanță au recurs la protest extrem și au intrat în greva foamei, la scurt timp după votul final pentru legea privind sistemul public de pensii. Oamenii au stat toată noaptea în fața Palatului Parlamentului.
Gheorghe Chiș, președintele Federației Sindicale ”Ambulanța”: S-a decis și ni s-a promis că vom reveni asupra legii 5, care statutul profesionist al personalului de intervenție din serviciile civile care acordă asistență medicală de urgență și la nivelul de promisiune. Am avut experiența zilei de ieri și a zilelor trecute. În Senat s-a introdus amendamentul agreat de noi despre care am crezut că nu va fi o problemă, surpriza a fost că, în Comisia de Muncă, amendamentul aprobat în Senat de către grupul aparlamentar PSD PNL, în Camera Deputaților grupul PSD-PNL a retras amnemdamentul, adică propunerea din legea pensiilor publice, la articolul 168, prin care se abrogă articole din statutul nostru prin care se reglementau cond de muncă. Asta face să pierdem acele drepturi care au fost legiferate prin legea 5. Am rămas fără nicio condiție de muncă și, suprizător, în discuțiile finale, și n-am o problemă cu alte categorii profesionale, au fost introduși dansatorii și nu mai spun că cei de la circ sunt introduși, întreb dacă parlamentarii români realizează că activitatea din serviciul de ambulanță pe care o desfășurăm doar în stradă, în condițiile în care lucrăm. În pandemie am fost eroi și în această perioada e vai de noi! Îi întreb pe domnii parlamentari când au fost sinceri: când au votat legea 5 și au recunoscut activitatea noastră se desfășoară în condițîi speciale sau ieri când au anulat ce au votat acum 4 ani. Nu vorbim despre t drepturi (financiare), vorbim despre austeritate, e vorba despre de condiții de muncă. În baza legislației în vigoare privind condițiile de muncă, pentru condiții speciale sau grupa a II-a, se putea beneficia de o vechime în plus la un an lucrat cu 3 luni de zile. În situația în care ajungi la nivel cotizare aproape de pensie, dacă întâmpini probleme desănătate te poți retrage din activitate fără penalitate și intri în pensie normală pe contributivitatea făcută. Am rămas stupefiati de decizia asta, pentră că ne așteptăm să rămânem pe condiții deosebite. Structurile MAI: poliție, jandarmi, pompieri, dânșii deși beneficiază prin statut de condiții speciale și noi care aveam cele două feluri de condiții speciale prin statut am rămas fără nimic.
Mircea Burlacu, vicepreședinte BNS: Lucrătorii de la SMURD sunt în conditii speciale și cei de la Ambulanță și cei de la Salvamont nu sunt încadrați în condiții speciale de muncă , sunt multe astfel de lucruri.
Nemulțumirile ambulanțierilor sunt susținute și de ministrul Sănătății Alexandru Rafila.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: Lipsa încadrării acestui tip de personal în categoria persoanelelor cu condiții dificile de muncă a dus la acest protest, sper să se găsească o soluție. Parlamentul e suveran în ce privește votarea legilor. Să găsească o soluție corectă pentru acești oameni care veghează 24 din 24 sănătatea noastră și cred că e important ca această activitate deosebit de dificilă să fie recunoscută ca atare.
Angajații de la Ambulanță aveau posibilitatea să se pensioneze la 57 după 30 de ani de contribuții sociale și 20 de ani vechime în sistemul sanitar.
Reprezentanții angajaților au intrat în greva foamei de luni seară. Unul dintre reprezentanții Serviciului de Ambulanță București a venit la Palatul Parlamentului înainte de a fi dat votul în privința noii legi a pensiilor. Legea pensiilor a fost votată luni în Camera Deputaților cu 199 voturi ”pentru”, 39 ”contra” și 17 abțineri.
Dacă nu va fi contestată la Curtea Constituțională, noua lege a pensiilor va ajunge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.