Protest al Federaţiei Sanitas în faţa Guvernului: Suntem împotriva obligativităţii vaccinării şi a taxării angajaţilor nevaccinaţi cu costurile testelor

„Motivul general al protestului este subfinanţarea sistemului. Salarizarea e problema generală, dar şi actele normative care fac temele zilei, pe vaccinare. Nu poţi să obligi pe nimeni să se vaccineze, este un drept al angajatului să facă acest lucru, iar dacă vrei să faci cu adevărat ceva, trebuie să faci teste pentru toată lumea (plătite de autorităţi, n.r.). Vor pleca oamenii, şi nu numai din asistenţa socială. Suntem pentru vaccinare, dar suntem împotriva obligativităţii vaccinării şi suntem împotriva ideii ca să-şi plătească aceste teste colegii noştri (nevaccinaţi, n.r.). Acest lucru trebuie să-l facă spitalul, angajatorul, care este statul român. Scrie clar şi în lege, şi în legile internaţionale, nu poţi să faci aşa ceva (să oblige statul la vaccinare, n.r.). Este un drept al omului: nu doreşte să se vaccineze, poate niciunul dintre noi nu suntem vaccinaţi. Deci Federaţia Sanitas merge pe varianta vaccinării, dar nu a obligativităţii ei”, a afirmat Leonard Bărăscu.
Câteva zeci de angajaţi din sistemele sanitar şi de asistenţă socială, membri ai Federaţiei Sanitas, au depus, luni, memorii la Guvern, în care solicită prim-ministrului finanţarea adecvată a celor două domenii, dar şi renunţarea la proiectele de lege prin care angajaţii nevaccinaţi din sistemele medical şi de asistenţă socială sunt obligaţi să îşi achite testele medicale pentru covid.
Potrivit unui comunicat remis de Federaţia Sanitas în timpul acţiuni de protest, organizaţia sindicală consideră că propunerile legislative privind acoperirea de către angajaţii nevaccinaţi din sănătate şi din asistenţa socială a costurilor testelor de covid efectuate asupra lor încalcă dreptul la muncă.
–––––––––––––––––––––––––––––
Potrivit Federaţiei sindicale, în jur de 120 de persoane vor fi prezenţi în Piaţa Victoriei, începând cu ora 11:00.
Principalele motive de protest vizează situaţia grava din sistemul sanitar care duce la efecte precum incendiul de la Constanţa, limitarea drepturilor angajaţilor şi neasigurarea unor condiţii de muncă decente.
Într-un mesaj postat vineri pe pagina de Facebook, în contextul incendiului produs la spitalul de boli infecţioase din Constanţa, organizaţia sindicală spunea că secţiile ATI nu se fac la comandă şi nu suportă improvizaţii.
De asemenea, Sanitas atrage atenţia că Guvernul nu are o strategie coerentă pentru rezolvarea problemei infrastructurii învechite a unităţilor sanitare.
„Dar nu putem să nu spunem, pentru a nu ştiu câta oară, că acelaşi lucru (un alt incendiu, n.r.) se poate întâmpla oricând într-un alt spital din România, în condiţiile în care instituţiile sanitare sunt obligate să funcţioneze în clădiri cu infrastructură învechită (de peste 80-90 de ani!), incapabilă să facă faţă cerinţelor tehnice şi a celor de siguranţă a pacienţilor. Nu există o strategie coerentă la nivelul Guvernului şi nici un management adecvat al resurselor pentru a rezolva această problemă de structură a sistemului sanitar public! În schimb, guvernanţii sunt „campioni” ai deciziilor punctuale, luate „pe genunchi”, care încearcă să cârpească sistemul numai acolo şi când cedează!”, potrivit comunicatului postat de Sanitas.
Şapte pacienţi au murit, vineri, în incendiul izbucnit la Secţia ATI COVID a Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa.