Propunere: Imagini neoficiale, filmate de amatori, probe în dosarele poliției pentru a descuraja comportamentele ilegale din trafic. Polițiștii se tem de posibile blocaje, din cauza lipsei personalului și dotărilor tehnice insuficiente

29 septembrie 2023, 21:03

Actuala lege prevede că o faptă contravențională se sancționează dacă este constatată direct de polițist sau se obțin probe prin mijloace omologate.

Surse judiciare susțin că procesele verbale în cazuri de pagube materiale ar fi lovite de nulitate în instanță dacă nu sunt întrunite condițiile din lege.

Bogdan Despescu, secretar de stat, MAI: Vrem să utilizăm dispozitivele cetățenilor montate în auto, bineînțeles atât cele deținute de persoane fizice cât și cele deținute de administrații publice vor fi folosite pentru aplicarea pentru anumite genuri de fapte, cu grad de pericol ridicat.

Și acum cetățenii trimit numeroase filmări la poliție. După vizionare, fiecare petiționar trebuie să primească răspuns. În lipsa unui număr suficient de polițiști, după intrarea în vigoare a reglementării propuse avalanșa de filmări ar putea avea un efect negativ, atrag atenția sindicaliștii.

Dan Saltelechi, vicepreședinte, Sindicatul Europol: Să luăm exemplul Brigăzii Rutiere Bucureșt. Dacă mâine această propunere ar deveni lege, această structură ar intra într-un blocaj efectiv pentru că cei 300 și ceva de polițiști care lucrează în acest segment nu ar putea să lucreze altceva decât să dă curs vizualizării unor înregistrări video. Există tot timpul suspiciunea că acestea ar putea fi trucate, editate și se pot dispune măsuri de sancționare fie în necunoștință de cauză, fie abuzive.

Este în plan și achiziția a peste 240 de drugteste. Deși efectele sunt pozitive, creșterea numărului de testări poate duce și la blocaje în proceduri, în condițiile în care pentru rezultatul medico-legal al examinărilor toxicologice se poate aștepta câteva luni. Totul, din motive financiare, dar și din cauză că au rămas puțini specialiști la IML. Iar pe durata analizelor, șoferii au permisele suspendate.

Octavian Perțea, ofițer, IPJ Bihor: În țară se aștepta mai mult timp pentru că nu se făcea plata de către poliție, pentru că la poliție plata durează un pic până se obține aprobări. De regulă plata se face cam la 2-3 luni. Eu sunt pentru a avea mai multe aparate, problema e că trebuie să fie și polițiști care să le folosească și să știe să le folosească.

Mihai Zlat, vicepreședinte, SNPPC: Să avem aparate bune care să indice corect substanțele pe care le detectează. Gândiți-vă că unul dintre aparate detectează doar opt substanțe din cele peste 150 de substanțe chimice. Pe de altă parte, există în dotarea poliției un alt tip de aparat care dă erori de 60%.

În plus, poliția nu este pregătită logistic să facă față noilor propuneri lansate în spațiul public, care prevăd confiscarea mașinilor de la șoferii prinși drogați sau băuți la volan.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite