Proprietarii imobilelor cu risc seismic, sceptici cu privire la evaluarea făcută de Primăria Capitalei
Primăria Capitalei a început să evalueze, deocamdată preliminar, clădirile care pot fi vulnerabile în cazul unui cutremur. Este vorba despre o evaluare vizuală în scopul stabilirii ordinii expertizării structurale şi consolidării celor mai degradate. Proprietarii imobilelor vizate consideră că nu îi ajută nimic, pentru că evaluarea din stradă se mută la birou.
Clădirea din imagini se află pe Bulevardul Brătianu din centrul Bucureștiului și a fost prima vizată de programul Evaluare vizualizare rapidă.
Mihai Bărăuță, inginer: Din inspecția vizuală de pe teren, noi o să colectăm cât mai mult, prin poze, informații despre fațadă, ele vor fi analizate și transpuse sub formă de indicatori, de echipa de la birou.
În funcție de analizarea acestor date se va trece la pasul următor: expertiza tehnică.
Matei Sumbasacu, specialist în seismologie: Evaluarea vizuală rapidă, care este o etapă premergătoare expertizării tehnice, deci nu o înlocuiește în niciun caz, ne ajută să putem începe cu acele clădiri, când spun începem mă refer la expertizarea tehnică și consolidarea, cu acele clădiri unde putem să punem în siguranță cei mai mulți oameni.
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei: Vorbim în Bucureşti de 8.000 de clădiri. Asta nu înseamnă că toate au risc seismic, asta înseamnă că, în conformitate cu legea, trebuie să le evaluăm preliminar şi, în funcţie de ele, să vedem la care vom face expertiza propriu-zisă.
Bucureștenii care locuiesc în imobilele șubrede sunt însă sceptici.
Ei spun că doar prin vizualizare nu se va realiza scopul propus. “Sunt foarte multe vicii ascunse sau invers, poate să fie fațada deteriorată, iar structura să fie foarte bună”.
200 de clădiri din zona istorică a Capitalei sunt evaluate preliminar într-o primă etapă.
În ultimii 30 de ani, în București au fost reconsolidate doar 25 de clădiri din fonduri publice și în jur de 110 clădiri din fonduri publice și private. În prezent sunt deschise doar trei șantiere.
849 de clădiri încadrate în clasele de risc seismic I și II există în Bucureşti.