Proiectul pentru desființarea Secției speciale de investigare a magistraților este gata. Competența de anchetare a magistraților revine la DNA. Inculparea trebuie avizată de procurorul general
ACTUALIZARE Premierul Ludovic Orban a afirmat marţi seară că se aşteaptă punctele de vedere ale tuturor actorilor relevanţi privind proiectul de desfiinţare a Secţiei speciale pentru magistraţi.
„Este un proiect care a fost pus în dezbatere publică şi care a fost trimis spre avizare către CSM. Aşteptăm punctele de vedere ale tuturor actorilor relevanţi din domeniu. Este un proiect de lege care este supus dezbaterii, aşteptăm punctul de vedere al CSM, ca atare încă suntem departe de forma finală. Noi am avut ca obiectiv în programul de guvernare elaborarea şi iniţierea proiectului de act normativ şi noi considerăm că este foarte importantă adoptarea acestui act normativ de desfiinţare a Secţiei speciale”, a spus Orban, citat de Agerpres.
______________
După 3 luni de activitate, guvernul Orban a bifat la realizări desființarea Secției speciale de anchetare a magistraților.
Pe lângă desființarea secției, proiectul prevede că DNA se va ocupa de corupția din rândurile magistraților.
Totuși, pentru a preveni eventuale abuzuri ale DNA asupra magistraților, guvernul introduce noi filtre și creează o super-imunitate pentru magistrați. Astfel, un magistrat va putea fi inculpat doar cu avizul procurorului general și va putea fi trimis în judecată numai cu aviz de la CSM.
Alina Mihaela Niţă, judecător la Tribunalul Neamţ: „Fac parte din categoria magistraţilor care nu doresc niciun fel de imunitate sau filtre mai presus de orice cetăţean obişnuit şi resping categoric intervenţia unui organ administrativ, cum sunt secţiile din cadrul CSM, în activitatea unui procuror, în activitatea de urmărire penală care trebuie să rămână în toate etapele sale în competenţa exclusivă a procurorului de caz„.
Cristian Danileţ, judecător la Tribunalul Cluj: „Atâta timp cât procurorul general este numit la propunerea ministrului Justiţiei, cred că nu ar trebui să i se dea competenţe în ceea ce priveşte urmărirea penală a magistraţilor, tocmai pentru a securiza cariera magistraţilor de un procuror în cazul nostru la a cărui numire factorul politic a fost esenţial„.
Cauzele de la Secția specială vor fi transferate parchetelor în funcție de competențe.
Proiectul prevede și că toate dosarele secției vor fi verificate de procurorul general.
Documentul are nevoie și de avizul CSM.
Secția de anchetare a magistratilor a fost înființată de PSD în urmă cu un an și jumătate, tocmai ca să protejeze judecătorii de presupusele abuzuri ale DNA.