Proiect de lege: Sisteme cu infraroșu pentru vânătoarea pe timp de noapte. Iniţiativa este criticată de activiștii de mediu
Sistemele speciale de vedere pe timp de noapte montate de puștile de vânătoare ar urma să fie folosite doar pentru a combate anumite specii considerate dăunătoare, arată inițiatorii proiectului depus la Senat.
”Derogările se adresează în special gestionarilor de fonduri cinegetice, deci celor care administrează vânatul ţării şi s-au introdus posibilitatea folosirii sistemelor de termoviziune şi ochire pe timp de noapte în vederea combaterii speciilor dăunătoare: şacal, vulpe, bursuc, urs şi mistreţul pentru paza culturilor”, a spus Radu Ghidău, avocat, Federaţia Asociaţiilor Vânătoreşti.
Activiştii care militează pentru protecţia animalelor critică inițiativa legislativă.
”Există şi probabilitatea ca la o distanţă mai mare de 30-50 de metri, în funcţie de dispozitivul folosit, să nu se distingă exact specia. Adică în loc să se împuşte un câine hoinar sau un şacal, pentru că şi şacalul am văzut că este ţinta acestei schimbări, ar putea să se împuşte un lup”, a precizat Cristian Papp, reprezentant WWF România.
”Atât timp cât există un control foarte bun al acestor dispozitive astfel încât ele să nu ajungă în mâini greşite, să nu fie folosite pentru braconaj, pot aduce siguranţă în ceea ce priveşte vânătoare pe timp de noapte, însă trebuie să ţinem cont că biodiversitatea are nevoie de perioade de linişte noaptea, că de asta nu vânăm în mod normal noaptea şi de asta nu am permis de-a lungul timpului folosirea unor astfel de dispozitive”, a spus Ciprian Gălușcă, reprezentant Greenpeace România.
Acelaşi proiect mai prevede şi dublarea amenzilor, de la 500 la 1.000 de lei, pentru cei care sunt prinşi că folosesc câini pentru a prinde vânatul.
”Este vorba de ogari. La ora actuală se fac pariuri şi se prinde vânatul cu ogari. Este un fenomen foarte răspândit mai ales în zona de sud unde se fac adevărate pariuri cu ogari. Noaptea prind iepuri, căprioare, nu atât pentru valoarea cărnii de vânat, ci pentru distracţia persoanelor care deţin ogari”, a explicat Radu Ghidău, avocat, Federaţia Asociaţiilor Vânătoreşti.
Propunerile aparțin Federației Asociațiilor Vânătorești, iar inițiator a fost preşedintele de onoare al acesteia, Nacov Gheorgeh, deputat al minorității bulgare.
Cu excepția USR, toate partidele parlamentare au semnat inițiativa.