Proiect al Statutului Elevului. Copiii vor timp pentru activităţi extraşcolare şi odihnă, educaţie nediscriminatorie
Eliminarea intrărilor separate în şcoli, greutatea ghiozdanului, care nu ar trebui să depăşească 10% din greutatea copilului şi teme care pot fi făcute în cel mult două ore. Asta cer elevii prin proiectul noului statut pe care l-au depus la Ministerul Educaţiei. Elevii și-ar fi dorit să stea de vorbă cu reprezentanți din minister, dar niciun oficial nu a fost disponibil astăzi. Urmează, însă, consultări.
În proiectul noului statut al elevului, gândit de câteva asociații de elevi împreună cu specialiști de la organizația Salvați Copiii, elevii cer eliminarea intrărilor separate pentru profesori. Își doresc și să fie primiți la ore chiar dacă întârzie.
George Roman, director de programe și advocacy ”Salvați Copiii”: Este vorba de respectarea mult mai eficientă a demnității elevului în școală, a modului în care se procedează la aplicarea de sancțiuni.
Lorena Drăgușin, președinta Asociației Elevilor din Constanța: Este mai bine reglementat dreptul la odihnă, care este foarte important, în special în ciclul primar. Vine si o asigurare că nu vom fi discriminați.
Andreia Bodea, directoarea Colegiului Național I. L. Caragiale din București: Sigur că dacă va deveni lege, asta este. O să intrăm cu toții laolaltă. Probabil că o să urmeze și alte lucruri pe care le vom face laolaltă, vom vedea. Eu aștept și ziua în care o să se ducă la catedră elevii.
Cei implicați au pus la punct și o procedură anonimă de feedback din partea elevilor pentru profesori. E nevoie, spun elevii, de un raport echilibrat între numărul de ore petrecut la școală, timpul necesar pentru teme și timpul pentru relaxare. Elevii vor ca temele să nu le ocupe mai mult de două ore pe zi.
În același proiect, exmatricularea este reglementată mai bine. Un elev poate fi exmatriculat doar dacă s-a luat și o măsură preventivă privativă de libertate față de acesta. Profesorii punctează și alte neajunsuri.
Andreia Bodea, directoarea Colegiului Național I. L. Caragiale din București: Problemele importante sunt programele școlare, multe depășite. Este faptul că se învață în continuare în schimburi, este faptul că nu există regulamente clare. Absenteismul școlar, care este alarmant în România și nu este numai în zona rurală.
Deocamdată, proiectul noului statut al elevului a fost predat la Registratura Ministerului Educației. Reprezentanții ministerului au transmis elevilor că sunt dispuși să discute, dar trebuie ca întâlnirile să fie stabilite din timp. Actualul statut este din 2016 și, de-a lungul timpului, a mai suferit câteva modificări.
Potrivit unui comunicat, majoritatea elevilor care au participat la o consultare derulată de organizaţie au afirmat că nu au suficient timp pentru activităţi recreative, culturale şi sportive, din cauza sarcinilor şcolare „exagerate” care le sunt trasate în afara programului şcolar.
Urmare a consultării, un grup de reprezentanţi ai copiilor, voluntari ai Salvaţi Copiii România, precum şi reprezentanţii Asociaţiei Elevilor din Constanţa, din Bucureşti-Ilfov şi din Vâlcea au depus, joi, la registratura Ministerului Educaţiei, un proiect al „Statutului Elevului 2.0”.
Proiectul de act normativ a fost redactat în urma unor consultări şi dezbateri care au adunat în ultimele săptămâni peste 1.100 de elevi şi reprezentanţi ai acestora din toate judeţele ţării.
Dreptul de a primi un dispozitiv electronic
Se cere Ministerului Educaţiei să includă în noul statut dreptul de a primi un dispozitiv electronic cu acces la internet pentru învăţământul online şi pentru resursele educaţionale virtuale, respectiv reglementarea tratamentului egal şi nediscriminatoriu în şcoală, pe baza practicii administrativ-jurisdicţionale a Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării şi a cazurilor semnalate în ultimii ani la nivelul Salvaţi Copiii.
Accesul nediscriminatoriu în şcoală
Accesul nediscriminatoriu în şcoală este definit în proiect astfel încât elevii să folosească toate căile de acces şi, totodată, să nu li se încalce dreptul la educaţie pe motive precum întârzierile sau lipsa unor semne distinctive.
Proiectul introduce o procedură pentru protecţia elevilor care formulează diverse sesizări în interes public, astfel încât aceştia să nu mai fie pedepsiţi când semnalează nereguli şi abuzuri din sistemul de învăţământ, mai transmite Salvaţi Copiii.
Exmatricularea elevilor să se poată face doar pentru infracţiuni
Documentul mai propune schimbări privind regulile referitoare la răspunderea disciplinară a elevilor, corelate cu prevederile Codului civil, astfel încât să înceapă odată cu vârsta de 14 ani. Se mai are în vedere ca exmatricularea elevilor să se poată face doar pentru infracţiuni şi doar după luarea unor măsuri privative de libertate.
Proiectul preia din alte acte normative reglementările minimale despre igienă şi sănătate care trebuie asigurate în unităţile de învăţământ şi integrează atât normele dedicate prevenirii şi combaterii bullyingului şi cyberbullyingului, cât şi pe cele referitoare la acordarea de către elevi a feedback-ului pentru activitatea cadrelor didactice.
Profesorii ar putea justifica notele la lucrările scrise
Elevii cer, în proiectul depus la registratura Ministerului Educației, ca termenul pentru care părinții și elevii pot cere profesorilor să justifice nota de la lucrările scrise a fost triplat: de la maximum 5 zile la maximum 15 zile. Elevul sau părintele poate solicita, în scris, conducerii unității de învățământ, reevaluarea lucrării scrise. Directorul școlii va desemna alți doi profesori care nu predau la clasa respectivă și care vor reevalua lucrarea scrisă.
Art. 15 – „(3) Elevul sau, după caz, părintele, tutorele ori reprezentantului legal solicită, verbal, cadrului didactic să justifice rezultatul evaluării, în prezența elevului și a părintelui, tutorelui sau reprezentantului legal, în termen de maximum 15 zile de la comunicare.
Elevii solicită Ministerului Educaţiei să preia propunerea lor de statut şi să formeze un grup de lucru pentru stabilirea unei forme care să fie supusă consultării publice.
„Statutul Elevului 2.0” este susţinut de Salvaţi Copiii România, Asociaţia Elevilor din Constanţa, din Bucureşti-Ilfov, Maramureş, Timiş, Bacău, Vâlcea, Uniunea Liceenilor Maghiari (Makosz), precum şi de Federaţia Coaliţia pentru Educaţie