Programul corvetelor, un eşec al statului român, în condiţiile războiului din Marea Neagră

9 august 2023, 20:49

Programul pentru corvetele forțelor navale este un eșec ce s-a întins pe nu mai puțin de 16 ani. În 2007, CSAT a hotărât că investiția e o prioritate pentru Armată, însă în 2023, cea mai recentă dintre licitații a fost anulată, după ce ani la rând câștigătorul a refuzat să semneze contractul.

Contraamiral (r.) Constantin Ciorobea, fost locţiitor al Şefului Forţelor Navale: Este un eşec. Ucraina, în 2022 a avut lansarea la apă a corvetei Hatman Ivan Mazepa. Bulgaria, pe 4 luna asta, lansa la apă programul de corvete, făcut la Varna, cu o firmă din Germania. Prima navă va fi operaţională în 2025 şi a doua în 2026.

Deocamdată, armata nu a anunțat dacă va mai lansa o nouă licitație pentru corvete. Oricum, o nouă procedură necesită aprobări din partea CSAT și a Parlamentului și ar dura ani buni.

Contraamiral (r.) Constantin Ciorobea, fost locţiitor al Şefului Forţelor Navale: Vreo trei ani procedurile, minim 3 ani construcţia, deci în şase ani avem prima navă lansată la apă. Deci, în şapte ani, operativă şi gata de operaţiune pe mare. Este o perioadă foarte lungă la situaţia care este acum în Marea Neagră.

În prezent, Marina militară, categoria de forțe cu cea mai proastă dotare din Armata română, se bazează pe 2 proiecte, în valoare de peste jumătate de miliard de euro. Parlamentul a aprobat cumpărarea și modernizarea a 2 nave vânătoare de mine second-hand din Marea Britanie. Legislativul a dat undă verde și pentru dotarea cu rachete performante și modernizarea celor 3 nave purtătoare de rachete, aflate în dotarea Forțelor Navale.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite