Procesiune cu racla Cuviosului Dimitrie cel Nou în Capitală, pentru a celebra 250 de ani de la aducerea moaștelor sfântului
Este o zi memorabilă pentru Biserica Ortodoxă Română. Se împlinesc 250 de ani de la aducerea moaştelor Sfântului Dimitrie cel Nou în Bucureşti. Patriarhia Română a celebrat acest moment cu un pelerinaj în centrul Capitalei.
După Sfânta Liturghie și Taina Sfântului Maslu, săvârșite în Catedrala Patriarhală, de la 14,30, a avut loc slujba de sfinţire a raclei Cuviosului, în Sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei, săvârşită de către Patriarhul Daniel, în prezenţa ierarhilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Au fost sfințite și cele două icoane omagiale realizate în contextul aniversării a 250 de ani de la aducerea moaștelor cuviosului în București.
Prima icoană, prezentată încă din februarie, îl ilustrează pe Ocrotitorul Capitalei alături de sfinții români care s-au închinat la moaștele lui sau ale căror moaște au fost aduse la sărbătoarea sa începând din 1774 și până în prezent.

A doua icoană, finalizată recent, prezintă momente din viața sfântului și procesiunile istorice cu sfintele sale moaște. Ambele reprezentări vor fi expuse sâmbătă în altarul exterior al Catedralei Patriarhale, relatează basilica.ro.

Apoi, racla cu moaştele cuviosului a fost scoasă în procesiune şi aşezată spre închinare credincioşilor, în Baldachinul Sfinţilor.
După Slujba Privegherii, săvârşită în Altarul de vară al Catedralei Patriarhale de către toţi preacuvioşii părinţi stareţi ai mănăstirilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureştilor, începând cu ora 19,00, procesiunea cu moaştele Sf. Cuvios Dimitrie cel Nou a avut loc pe următorul traseu: Catedrala Patriarhală – Biserica Sf. Nicolae-Vlădica – (str. 11 Iunie) – bd. Regina Maria – Piaţa Unirii (bisericile Sf. Ioan-Piaţă, Sf. Anton-Curtea Veche) – bd. Unirii – Aleea Dealul Mitropoliei – Catedrala Patriarhală.
Citește și: Sfântul Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, va fi reprezentat pe stema Capitalei
Procesiunea, la care au participat preoţii şi monahii din cele 13 protopopiate ale Arhiepiscopiei Bucureştilor, împreună cu credincioşii, a fost condusă de episcopii-vicari Varlaam Ploieşteanul, Paisie Sinaitul şi Timotei Prahoveanul.
La final, procesiunea a fost întâmpinată de Preafericitul Părinte Daniel, în Altarul de vară, iar racla a fost depusă în Baldachinul Sfinților, spre închinare.
“Timp de două veacuri și jumătate, moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou au fost pavăză, scut, izvor de bucurie și de pace, de mângâiere și de binecuvântare pentru locuitorii orașului București și pentru toți credincioșii care l-au căutat în rugăciunile lor, minunile Sfântului fiind izvorâte din iubire milostivă față de oamenii aflați în suferință”, a spus Patriarhul Daniel, care a rostit un cuvânt de învățătură.
Preafericirea sa le-a mulțumit participanților la procesiune.
“Felicităm pe toți cei ce au contribuit la buna organizare a acestei sărbători, care adună împreună parohii și mănăstiri, clerici și mireni, slujitori ai Bisericii, jandarmi şi în mod deosebit jandarmi jalonieri. De asemenea, felicităm pe toți cei ce au participat la procesiunea din seara aceasta cu prilejul sărbătoririi Aducerii moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou la București și ne rugăm lui Dumnezeu să dăruiască tuturor, pentru rugăciunile Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, sănătate și fericire, pace și bucurie, ajutor în familie și în activitatea fiecăruia, cu ani mulți și binecuvântați, pentru a spori în credință și în iubire creștină, în sfințenie și fapte bune, spre slava Preasfintei Treimi, spre bucuria sfinților și spre dobândirea mântuirii”.
Sâmbătă va fi Sfânta Liturghie, oficiată de Patriarhul Daniel în altarul exterior al catedralei.
* Ca ocrotitor spiritual al Bucureştiului, Sfântul Cuvios Dimitrie este reţinut de memoria Bisericii noastre ca făcător de minuni, săvârşite în perioade de grea încercare asupra locuitorilor Capitalei (epidemia de ciumă din 1813-1815, epidemia de holeră din 1831, marele incendiu din 1847 etc.). Și în perioada epidemiei de coronavirus moaștele sale au fost purtate pe străzile Bucureștiului.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis introducerea în calendarul Bisericii Ortodoxe Române a sărbătorii Aducerea moaştelor Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou la Bucureşti în şedinţa din 5 iulie 2022.
Racla cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie a fost purtată în procesiune anul acesta și în timpul Postului Mare, în cele 13 protopopiate ale Arhiepiscopiei Bucureștilor.
123 de lăcașuri de cult, parohiale sau de mănăstire, au făcut parte din pelerinajul istoric organizat în lunile martie și aprilie în Arhiepiscopia Bucureștilor, cu ocazia împlinirii a 250 de ani de când moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou se află în Capitală.