Procedura de selecţie pentru postul de procuror-şef al DNA se reia din 6 august. Min. Justiției: Niciunul din candidații de acum nu îndeplinește cerințele necesare
Comunicatul Ministerului Justiției:
Ministerul Justiției a organizat, în perioada 09 – 27.07.2018, procedura de selecție a procurorilor în vederea efectuării propunerii de numire în funcția vacantă de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție.
Selecția s-a desfășurat în condițiile prevăzute de art. 54 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în conformitate cu Standardele de organizare și desfășurare a selecției procurorilor în vederea efectuării propunerilor de numire în funcțiile de conducere prevăzute de art. 54, alin. (1) din Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și Standardele de evaluare a interviului susținut în cadrul selecției procurorilor în vederea efectuării propunerilor de numire în funcțiile de conducere prevăzute de art. 54 alin. (1) din Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
În cadrul procesului de selecție s-a apreciat că niciunul dintre candidați nu îndeplinește cerințele necesare desemnării pentru numirea în funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție. În cadrul programului managerial sau pe parcursul interviului, nici un candidat nu a prezentat suficiente elemente de plan fundamentate pe o analiză a situației actuale care să permită, ulterior, un proces obiectiv şi transparent de evaluare a performanțelor manageriale.
În urma desfășurării procedurii de selecție, vă aducem la cunoștință faptul că nu se va face o propunere de numire în funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție dintre candidații participanți, procedura urmând a fi reluată.
O nouă procedură de selecție – calendar
Ministerul Justiţiei a anunţat tot astăzi începerea unei noi proceduri de selecţie.
Etapele se reiau în perioada 6 august – 6 septembrie.
Potrivit calendarului, candidaţii pot depune cereri de înscriere pentru funcţia de conducere vacantă până la data de 24 august inclusiv.
Cererile de participare la selecţie vor fi însoţite de dovada îndeplinirii condiţiilor de vechime, un proiect privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere pentru care participă la selecţie, un curriculum vitae, minim 10 lucrări întocmite de procuror în compartimentele în care şi-a desfăşurat activitatea în ultimii 5 ani, ultimul raport de evaluare a activităţii profesionale a procurorului participant la selecţie şi orice alte înscrisuri relevante.
Lista procurorilor care îndeplinesc condiţiile legale de participare la selecţie şi programarea interviurilor se vor afişa la sediul Ministerului Justiţiei şi pe site-ul instituţiei la data de 29 august, urmând ca în perioada 3 – 5 septembrie candidaţii selectaţi să susţină interviurile cu ministrul Justiţiei.
Rezultatele selecţiei vor fi anunţate public pe data de 6 septembrie.
„Propunerea/ propunerile ministrului Justiţiei va fi/ vor fi înaintate Consiliului Superior al Magistraturii – Secţia pentru procurori, în vederea obţinerii avizului acestei instituţii. Ulterior obţinerii avizului Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul Justiţiei înaintează propunerea preşedintelui României în vederea numirii în funcţia de conducere. Calendarul aprobat va putea suferi modificări în funcţie de numărul procurorilor înscrişi”, se menţionează în anunţ.
……………………………………………….
Potrivit unor surse judiciare, candidații la șefia DNA au fost întrebați de ministrul Tudorel Toader despre măsurile pe care le vor lua astfel încât să reducă numărul de achitări și să respecte drepturile omului. Ministrul i-a întrebat și dacă au aplicat protocolul cu SRI.
Primii intervievați au fost procurorii Elena Grecu și Marius Iacob, apoi Cristian Lazăr și Florentina Mirică.
Elena Grecu este procuror de ședință al DNA.
Marius Iacob a fost adjunctul Laurei Codruța Kovesi. El a devenit celebru când a instrumentat dosarul Elodia la Parchetul General.
Florentina Mirică a făcut dosarele lui Gabriel Oprea și Petre Tobă, iar procurorul Cristian Lazăr a închis dosarul caselor lui Klaus Iohannis și instrumentează dosarul închisorilor CIA din România.