Prima plantă care trebuie cultivată pe Marte. Solul marțian este complet lipsit de materie organică, dar bogat în săruri și minerale

10 august 2022, 12:56

Deși zborul în spațiu până acolo încă reprezintă o provocare, oamenii de știință ne aduc tot mai aproape de o realitate trăită pe Planeta Roșie. Un nou studiu publicat în revista PLOS One a dovedit că lucerna, supranumită „regina plantelor furajere”, ar putea crește la fel de sănătos ca pe Pământ și ar putea fi folosită ca îngrășământ pe Marte.

În eventualitatea în care va trebui să părăsim Terra și să ne găsim o altă planet-gazdă, trebuie să ne asigurăm că plantele pot supraviețui acolo. Deși nu este cazul de relocare, oamenii de știință nu exclud această variantă și investighează cu atenție noi destinații pentru rasa umană.

Studiile arată că solul marțian nu este tocmai prietenos pentru creșterea culturilor. Este complet lipsit de materie organică, dar bogat în săruri și minerale. Un aspect care nu favorizează deloc viața plantelor!

Și iată că, anul acesta, un grup de cercetători americani vine cu vești revoluționare despre cum putem crea o viață sustenabilă pe planeta roșie. Ei au stabilit că lucerna, supranumită „regina furajeră”, are capacitatea să supraviețuiască pe un sol vulcanic dur, precum cel care acoperă planeta Marte. Și nu numai!

Pe lângă faptul că poate crește și supraviețui pe regolit marțian, poate, totodată, să fie folosită drept îngrașământ pentru cultivarea altor plante. Studiile anterioare vorbesc despre lupta de supraviețuire dusă de plante fără nutrienți suplimentari pe solul marțian. Aici lucerna joacă un alt rol important.

După ce au simulat regolitul marțian aici pe Pământ, ei au crescut lucerna și au folosit-o apoi ca ingrașamant pentru a cultiva napi, ridichi și salată verde. Acestea sunt trei plante care necesită puțină întreținere, cresc rapid și nu au nevoie de multă apă.

Există totuși un impediment: a fost nevoie și de apă dulce pentru a crește lucerna, iar Marte dispune numai de apă sărată care nu favorizează creșterea plantele. Și tot savanții americani vin cu o soluție și pentru a produce apă proaspătă. Astfel, apa disponibilă pe Marte ar putea fi tratată cu un tip de bacterii marine și apoi filtrată prin rocă vulcanică pentru a asigura viață culturilor de plante.

„Pentru prima dată, raportăm o utilizare integrată a unui biofertilizator și a unui microb pentru tratarea eficientă a solului regolitului bazaltic și, respectiv, a simulanților de apă sărată, pentru resurse adecvate care să susțină creșterea plantelor”, scriu cercetătorii.

Există o mulțime de întrebări la care mai trebuie să răspundem, nu în ultimul rând cât de precis putem simula solul marțian pe Pământ. Este posibil ca atunci când vom ajunge în sfârșit pe planeta roșie, regolitul de la suprafață să nu fie exact așa cum am presupus că ar trebui să fie.

De asemenea, din solul simulat lipseau o parte din sărurile toxice de perclorat, care ar trebui să fie spălate cumva din solul marțian cu apă desalinizată.

Cu toate acestea, experimentele prezentate în acest studiu oferă oamenilor de știință și astronauților câteva opțiuni mai promițătoare de explorat. Abordările descrise de cercetători sunt simplu de pus în practică și eficiente în funcționare.

Și, cu siguranță, cultivarea lucernei pe Marte ar costa mai puțin decât transportul unor frigidere imense de alimente pe Planeta Roșie. Așa că, acest studiu este un pas înainte! O strategie pe termen lung care poate susține misiunile umane și chiar așezările omenești permanente pe Marte în viitor.

Un articol de Maria Chiriță

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite