Prima eclipsă parțială de soare din acest an a putut fi văzută din vestul și nord-vestul țării
Sâmbătă, 29 martie, a avut loc prima eclipsă parțială de Soare din acest an. Fenomenul astronomic a fost vizibil timp de aproape patru ore din mai multe regiuni ale Europei, între care și vestul României. Canada a fost țara din care s-a putut vedea punctul maxim al eclipsei, când discul solar a fost acoperit în proporție de 90 la sută de lună.
Potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, pentru că ne-am aflat la marginea umbrei Lunii, eclipsa a durat foarte puțin, iar acoperirea Soarelui de către discul Lunii a fost de maxim 1%, în regiunile din nord-vestul țării.
Fenomenul a început în jurul orei 13, a avut maximul în jurul orei 13:20 și s-a încheiat la maxim 20 de minute după ce a avut maximul.
Maximul de acoperire al Soarelui s-a văzut din preajma orașului Satu-Mare, cu 0,84% acoperire. Tot acolo eclipsa a avut cea mai lungă durată, de 39 minute.
Eclipsa a durat mai puțin de o oră, iar acoperirea Soarelui a fost de maxim 1%.
Zeci de pasionaţi s-au strâns în curtea Colegiului din Arad ca să participe la observațiile gratuite și sigure organizate de astroclubul din oraş. Nu s-au speriat de norii şi ploaia care a căzut înainte de eclipsă. Exact la timp, cerul s-a înseninat şi Soarele şi-a făcut apariţia… înainte să se ascundă din nou.

Fenomenul astronomic a fost vizibil timp de aproape patru ore din mai multe regiuni din Europa. Canada a fost țară din care s-a putut vedea punctul maxim al eclipsei, când discul solar a fost acoperit de lună în proporție de 90 la sută.
În acest an a mai fi o eclipsă totală de lună pe 7 septembrie. Următoarea eclipsă parțială de soare vizibilă din România va fi pe 12 august 2026.