Prima declarație publică a patronului de la Ferma Dacilor. Cornel Dinicu: A fost o mână criminală. IGSU: Pensiunea nu ar fi trebuit deschisă

31 decembrie 2023, 18:34

Într-un mesaj pe Facebook, patonul de la fermă dacilor, pensiunea distrusă de un incendiu în urma cariua au murit 8 oameni, susține ca instituțiile statului i-au pus mereu piedici și din acest motivnu a putut obține toate avizele de funcționare. Cornel Dinicu pretinde că echipamentele anti incendiu funcționau și erau de ultimă generație. Adjunctul IGSU, Benone Duduc, susține însă că pensiunea nici măcar n-ar fi trebuit deschisă.

Pe pagina de Facebook patronul scrie că a încercat să facă tot ce e omenește posibil că pensiunea pe care o deținea să intre în legalitate. Spune că intabularea clădirii s-a făcut în urma unui proces în care a dat în judecată statul român și a avut câștig de cauză. Despre autorizarea ISU afirmă că la deschiderea pensiunii nu era necesară fiindcă nu existau decât 12 locuri de cazare. Iar după mărirea capacității de cazare, susține că e în proces pentru a o obține.

EXPLICAȚIILE PATRONULUI
– Nu aveam autorizație de construire tocmai pentru că nu aveam relații bune cu politicul.

  • Am reușit intabularea clădirii prin instanță după o perioadă semnificativă. A fost nevoie să dau în Judecată ca să ajungem în legalitate.
  • Necesitatea autorizărilor a venit pe parcurs pentru că la început noi aveam 12 locuri de cazare, respectiv 6 camere, iar până în 16 locuri această autorizație nu este necesară. Când ne-am mărit am cerut autorizarea. De ce nu o aveam? Pentru că eram în proces’

Cu toate acestea, adjunctul IGSU, Gabriel Duduc, spune că, în urma controlului, reiese că, neavând autorizația de construcție completă pensiunea nici măcar nu ar fi trebuit deschisă.

BENONE DUDUC – adjunctul șefului IGSU: Acum s-a constatat ca autorizația de construire nu a fost emisă în cazul în care nu sunt identificate datele realizării documentației tehnice de autorizare a lucrărilor de construcție se aplică sancțiunea complementară de oprire a funcționarii din informațiile noastre emiterea certificatului de atestare de edificare a construcției în cazul Fermă Dacilor a avut la bază o expertiză tehnică doar pe cerință de rezistență mecanică și stabilitate nu și pe celelalte cerinte.

În același mesaj patronul Fermei dacilor spune că avea instalații care ar fi trebut să permită prevenirea sau cel ptin detectarea în timp util a unui incendiu.

EXPLICAȚIILE PATRONULUI
Totul era nou, făcut cu firme specializate, fermă având hidranți interiori și exteriori, extinctoare, scări de exterior, lemnul era ignifugat, centrală antiincendiu, detectoare de fum, 4 bazine a câte 40 de tone de apă fiecare, mai exact 160 de tone de apă pregătită mereu pentru orice eventualitate. În fapt, toate măsurile de siguranță existau, mai puțin paratrăsnetul.

Și cu toate acestea focul s-a răspândit cu repeziciune și a făcut scrum pensiunea împreună cu cei 8 oameni aflați în ea. Dacă verificările făcute la Ferma Dacilor începând din 2019 ar fi fost corecte poate că unitatea turistică nu ar fi fost atât de expusă la incendiu sau poate ar fi fost închisă până la remedierea deficiențelor constatate. Șefii IGSU spun că vina aparține unei părți a conducerii ISU Prahova, în speță prim adjunctului din acea perioadă.

BENONE DUDUC -adjunctul șefului IGSU: Impunerea unei atmosfere de presiune și temere asupra inspectorilor care se împotriveau stilului de conducere practicat cu scopul realizării intereselor personale. Modificarea discreționară a planurilor individuale de control ale inspectorilor și trimiterea acestora să controleze după propirul interes. Mai mult aceste planuri au fost modificate pentru a corespunde unui eventual control ierarhic. Putem vorbi de fals în documente.

Constatările echipei de inspectori IGSU au ajuns și la parchetul competent și procuroii vor stabili care sunt abaterile de natură penală ale celor indicați în documentele de control.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă