Prezidenţiale 2025 | Conducerea AEP, întâlnire cu observatorii internaţionali de la alegeri

Preşedintele şi vicepreşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Zsombor Vajda, respectiv Cosmin-Gabriel Popp, s-au întâlnit sâmbătă cu observatorii internaţionali de la scrutinul prezidenţial.
Conducerea Autorităţii Electorale Permanente a subliniat importanţa alegerilor libere şi corecte pentru o democraţie consolidată şi a reiterat angajamentul ferm privind respectarea în procesul de organizare a scrutinului a standardelor europene şi internaţionale în materie electorală.
De asemenea, a fost subliniat efortul instituţiilor româneşti implicate în organizarea alegerilor de a pune în aplicare noile prevederi legale privind buna desfăşurare a campaniei electorale.
‘Întâlnirea a fost un prilej şi pentru exprimarea încrederii în capacitatea instituţională de a răspunde adecvat provocărilor generate de evoluţiile tehnologice recente şi de a diminua riscul ca acestea să influenţeze opţiunile electorale şi încrederea alegătorilor în derularea scrutinului’, subliniază AEP.
AEP a acreditat 159 de observatori la scrutinul prezidenţial de duminică, inclusiv din Statele Unite ale Americii şi din Regatul Unit al Marii Britanii.
Este vorba de organizaţii internaţionale partenere, precum RECEF (Le Reseau des competences electorales), A-WEB (Asociaţia Mondială a Organismelor Electorale) şi Swiss Democracy Foundation, dar şi autorităţi electorale internaţionale, respectiv Comisia Electorală Federală a SUA, Oficiul Electoral de Stat al Estoniei, Comisia Electorală Centrală a Lituaniei, Comisia Electorală a Maltei, Institutul Electoral Naţional al Mexicului, Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova, Comisia Electorală Centrală a Bosniei şi Herţegovinei, Consiliul Electoral Suprem al Republicii Turcia, Comisia Electorală a Africii de Sud, Comisia Electorală a Republicii Filipine, Biroul Electoral Naţional al Ungariei, Comisia Electorală Centrală a Albaniei, Comisia Electorală Centrală a Ucrainei, Instanţa Superioară Electorală Independentă a Tunisiei, Comisia Electorală Centrală a Republicii Kazahstan şi Comisia Electorală a Indiei.
Totodată, la programul de observare a alegerilor pentru preşedintele României participă reprezentanţi ai Misiunilor Diplomatice la Bucureşti ale Statelor Unite ale Americii, Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Canadei, Franţei, Norvegiei, Suediei, Ungariei, Turciei şi Republicii Kazahstan.
Procesul electoral din acest an este observat şi de reprezentanţi ai OSCE/ODIHR (Biroul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului din cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa) şi ai Adunării Parlamentare a OSCE, dar şi de jurnalişti străini, care, la rândul lor, au fost acreditaţi de către AEP.
Observarea alegerilor este o practică uzuală la nivel internaţional, care vizează asigurarea transparenţei procesului electoral şi validarea bunei funcţionări a mecanismelor instituţionale implicate în organizarea şi desfăşurarea alegerilor.
Vizita observatorilor internaţionali are rolul de a facilita schimburile de experienţă cu specialişti din instituţii omoloage, precum şi cu reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale care activează în domeniul electoral, respectiv de a promova bunele practici în materie electorală dezvoltate de România, subliniază AEP.
Observatorii internaţionali acreditaţi participă la sesiuni de informare referitoare la cadrul normativ naţional care reglementează alegerile pentru preşedintele României, dar şi la modul de organizare a procesului electoral din ţara noastră. Întâlnirile vor include şi discuţii privind desfăşurarea alegerilor din perspectiva practicilor şi a soluţiilor implementate pentru asigurarea securităţii informatice şi a provocărilor care pot apărea în mediul online, în perioada electorală.
De asemenea, observatorii internaţionali acreditaţi vor fi prezenţi în ziua alegerilor în secţiile de votare pentru a observa desfăşurarea procesului electoral.