Președinția SUA, pe muchie de cuțit. Kamala Harris are un avans de 3,4% în față lui Donald Trump

9 septembrie 2024, 09:21

Kamala Harris conduce în sondaje în fața lui Donald Trump, potrivit unui barometru de opinie realizat de The Times și The Sunday Times. Cu două luni înainte ca americanii să voteze, Harris, candidatul democrat, are un avans de doar câteva procente față de cel republican.

De acum și până în noiembrie, vom analiza cu atenţie cifrele care vin de peste ocean. În acest moment potrivit The Times, Harris ar avea 292 de electori, în vreme ce Trump ar obţine votul a 246.

Dacă ne uităm la vârsta celor care votează, Harris are sprijinul a 58 la sută dintre tinerii cu vârste între 18 şi 29 de ani în vreme ce candidatul republican conduce în rândul votanţilor de peste 50 de ani.

49 la sută dintre bărbaţi îl votează pe Trump în timp ce Harris obţine votul a doar 44 de procente. În cazul femeilor diferenţa este de 7 procente în favoarea candidatei democrate.

Harris conduce şi când vine vorba e votul persoanelor de culoare şi a hispanicilor, în vreme ce Trump este susţinut de albi.

Duelul televizat Kamala Harris – Donald Trump va avea o audienţă uriaşă, potrivit estimărilor

Duelul televizat Kamala Harris-Donald Trump va avea o audienţă uriaşă, potrivit estimărilor. Dezbaterea de marţi seară, prima între cei doi candidaţi la Casa Albă, ar urma să înregistreze un număr record de telespectatori, aproape de audienţa de la Super Bowel, evenimentul televizat cel mai urmărit în Statele Unite. Toţi ochii vor fi pe candidata democraţilor, Kamala Harris, care participă, pentru prima oară, într-o dezbatere de o asemenea anvergură.

Per total, în cazul votului popular Kamala Harris conduce cu un procent. Aşadar cursa pentru preșeDinția SUA rămâne pe muchie de cuțit. Întrebarea pe care o pun mulţi este cum va reuşi actualul vicepreşedinte să guverneze. Propunerile cu care a venit în faţa americanilor sunt mai puţine decât ale lui Donald Trump iar unele dintre ele sunt greu de aplicat.

Spre exemplu, Harris promite granturi de 25.000 de dolari care să îi ajute pe americanii care vor să îşi cumpere o primă locuinţă. Mai mult, democrata are în vedere majorarea creditului oferit pentru creşterea copilului de la 2.000 la 6.000 de dolari.

Toate aceste propuneri, însă, ar duce la creşterea inflaţiei şi ar fi greu de aplicat în condiţiile în care deficitul bugetar al Statelor Unite depăşeşte 7 la sută din produsul intern brut.

Toate aceste calcule sunt însă premature. Bătălia decisivă se va da în cele şapte state cheie: Georgia, Pennsylvania, Carolina de Nord, Michigan, Arizona, Nevada şi Wisconsin. În cinci dintre acestea Harris este în frunte. Un moment extrem de important în cursa electorală din Statele Unite este pe 10 septembrie când are loc prima dezbatere dintre cei doi candidaţi

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite