Preşedintele Klaus Iohannis, înaintea summitului UE de la Bruxelles: România este dispusă să ajute Ucraina cât timp este nevoie

Preşedintele Klaus Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis
1 februarie 2024, 11:23 (actualizat 1 februarie 2024, 11:24)

România este dispusă să ajute Ucraina cât timp este nevoie, a declarat Klaus Iohannis înainte de summitul UE ce începe joi. Președintele român a adăugat că „nu putem să ne întâlnim în Bruxellesul aproape blocat de proteste și să nu vorbim despre acestea”.

„Tema principală este cunoscută – rectificarea bugetului UE, pentru a găsi o soluție predictibilă de ajutor pentru Ucraina. E clar că UE dorește să se realizeze acest ajutor semnificativ pentru Ucraina, nu doar ajutor financiar, ci și militar. E unanim acceptat acest ajutor, dar mai trebuie văzut cum. Vorbim de bugetul pe întreaga perioadă de finanțare’ a declarat Iohannis.

Klaus Iohannis: România e dispusă să continue acest ajutor cât timp va fi nevoie. Vom avea o discuție mai largă despre ajutorul pentru Ucraina și o discuție principială despre evoluțiile din Orientul Mijlociu.

Preşedintele României a adăugat că se va discuta şi despre protestele fermierilor. „Nu putem să ne întâlnim în Bruxelles-ul aproape blocat de proteste și să nu vorbim despre acestea”.

Citeşte şi Consiliu European extraordinar la Bruxelles. Liderii UE încercă să îl convingă pe Viktor Orban să elimine blocajul asupra finanțării Ucrainei

Discursul preşedintelui

„Începem peste câteva minute o sesiune specială a Consiliului. Avem relativ puține teme, este o sesiune prevăzută pentru o singură zi, astăzi.

Tema principală este cunoscută, am discutat-o și în decembrie, este vorba de rectificarea bugetului Uniunii, în esență, pentru a găsi o soluție predictibilă pentru ajutorul pentru Ucraina.

Este, între timp, clar că Uniunea că dorește să se realizeze acest ajutor semnificativ pentru Ucraina, și nu vorbim doar de ajutorul financiar, vorbim de ajutorul financiar, material, militar. Acest lucru este unanim acceptat, însă mai sunt lucruri de clarificat despre cum putem să încadrăm sumele pe care dorim să le punem la dispoziție în actualul buget. Vorbim nu de bugetul pe un an, ci despre bugetul pe întreaga perioadă de finanțare.

Aceste discuții în decembrie au avut loc, însă nu au putut fi finalizate. Nu toată lumea a fost de acord cu soluțiile propuse. Acum Președintele Consiliului ne-a invitat ca să finalizăm discuția pe buget. Speranța mea este că vom reuși.

Eu voi sublinia în continuare că este nevoie de ajutorul pentru Ucraina, voi sublinia că România face deja foarte multe pentru Ucraina. Este dispusă România să continue acest ajutor atât timp cât va fi nevoie.

Vom avea o discuție mai largă despre ajutorul pe care dorim să îl dăm Ucrainei. Vom avea o discuție principială despre evoluțiile din Orientul Mijlociu și, cu siguranță, vom avea o discuție despre ce se întâmplă cu protestele fermierilor. Nu putem să ne întâlnim în Bruxellesul care este aproape blocat de proteste și să nu vorbim despre aceste lucruri.

Însă aici trebuie să vă spun că de aseară deja am găsit câteva chestiuni care pot fi rezolvate destul de ușor pentru a veni în sprijinul fermierilor. Aceste chestiuni au fost discutate pur informal aseară și, cu siguranță, astăzi, în Consiliu, vom primi câteva informații.

Nu cred că vom putea lua efectiv o decizie și nici nu cred că este nevoie de o decizie a Consiliului pentru a înlesni câteva măsuri pentru fermierii europeni”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite