Klaus Iohannis și Mark Rutte, schimb de amabilități la Bruxelles. Președintele României, despre contracandidatul său la funcţia de secretar general al NATO: Cred că ne deosebesc geografia, istoria şi unele teme

21 martie 2024, 15:07 (actualizat 21 martie 2024, 21:09)

Contracandidați pentru funcția de șef al NATO, Klaus Iohannis și olandezul Mark Rutte au stat joi la aceeași masă la Consiliul European de la Bruxelles. Dar au făcut schimb de aprecieri și complimente prin intermediul presei. Cei doi spun că le place să lucreze împreună în Consiliu, iar competiția dintre ei este una constructivă. Președintele Iohannis nu a confirmat că este interesat de altă funcție europeană. Se concentrează pe negocierile pentru NATO.

La Bruxelles, competiția dintre Klaus Iohannis și Mark Rutte pentru șefia NATO a stârnit interesul jurnaliștilor prezenți, care au vrut să știe cum se vor înțelege concurenții de acum înainte la ședințele Consiliului European. Cei doi s-au întrecut în amabilități.

Klaus Iohannis, președintele României: Avem o relație absolut normală, niciunul dintre noi doi nu dorește ca, prin această competiție, să se strice proiecte sau relații care au fost construite în ani, dimpotrivă. Deci este chiar o competiție constructivă.

Mark Rutte, premierul interimar al Olandei: Este cu adevărat un om remarcabil. E președintele României de 10 ani și îmi face plăcere să lucrez cu el. E un lider foarte credibil al țării sale. Dar despre NATO nu voi face comentarii.

Klaus Iohannis: Am decis să intru în competiția pentru funcția de secretar general al NATO

Klaus Iohannis: Această decizie are la bază performanța României, experiența acumulată pe parcursul celor două mandate de Președinte al României, înțelegerea profundă a provocărilor cu care se confruntă NATO, Europa, și în special regiunea noastră, și angajamentul meu ferm față de valorile și obiectivele fundamentale ale NATO.

Președintele Klaus Iohannis a punctat totuși diferențele geografice și istorice care îl despart de premierul Olandei și care fac ca viziunea sa privind viitorul NATO să fie ușor diferită de cea a lui Mark Rutte.

„Cred că ne deosebesc geografia, istoria şi cu siguranţă sunt unele teme unde abordările noastre … ambele sunt foarte constructive, dar uşor diferite în ce priveşte viitorul NATO”.

Potrivit șefului statului, proiectul său în 10 puncte pentru Alianță, publicat în presa europeană, a fost bine primit. Însă nici Klaus Iohannis, nici Mark Rutte nu vor să dea detalii concrete despre susținerea pe care contează.

Klaus Iohannis, președintele României: Vedeți, la NATO nu există o procedură publică, nu se votează, rezultatul se stabilește consensual, și atunci aceste discuții sunt destul de complexe, fiindcă lumea nu dorește ca în spațiul public să se vehiculeze felul în care au reacționat. Eu cunosc reacțiile, dar, pentru a proteja aceste sensibilități, prefer să nu le spun public.

Mark Rutte, premierul interimar al Olandei: Chiar nu voi face comentarii despre NATO. E suficient ce am spus acum câteva luni. Fără îndoială că vor exista discuții pe această temă în zilele următoare. Dar nici despre acestea nu pot să vă dau detalii.

Mandatul actualului secretar general al NATO, prelungit deja de două ori, se termină la 1 octombrie. Succesorul lui Jens Stoltenberg trebuie să obțină consensul tuturor celor 32 de aliați și ar putea fi anunțat la summitul de la Washington, în iulie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă