Preşedintele Iohannis a declarat că instituțiile Uniunii Europene trebuie conduse de oameni ”curați ca lacrima”. ”Trebuie să fie un pachet impecabil”
Instituțiile Uniunii Europene trebuie conduse de oameni curați ca lacrima, susține președintele Klaus Iohannis. Șeful statului spune că negocierile pentru aceste funcții ar trebui să țină cont mai mult de interesele statelor decât ale familiilor politice și mai e cale lungă până la un acord. Declarațiile vin în contextul în care Mark Rutte are ca și asigurată poziția de secretar general al NATO, iar surse politice susțin că planul B al lui Klaus Iohannis este un înalt post european.
Președintele Klaus Iohannis critică modul în care Comisia Europeană a comunicat reglementările care îi privesc pe fermieri, dar spune că nu e singurul exemplu în care conducerea instituțiilor europene a fost prea departe de cetățeni. De aceea, viitorii șefi ai Uniunii trebuie să fie persoane dincolo de orice îndoială și foarte respectate.
Klaus Iohannis, președintele României: Cum se spunea la noi – să fie curați ca lacrima. Deci, pachetul de nominalizări de personalităţi care, până la urmă, vor ajunge în aceste funcţii, trebuie să fie un pachet impecabil, puternic, de încredere maximală, negociat la sânge, dar ţinând cont de toate pretenţiile naţionale şi politice şi până acolo mai e cale lungă
Președintele a insistat că interesele statelor membre ar trebui să primeze în fața celor ale familiilor politice și spune că s-a asigurat că România este tratată corect.
Iohannis a subliniat că familiile politice din UE au o greutate în negocierea funcţiilor, dar „aceste familii nu pot suprima dreptul statelor membre de a fi implicate şi de a decide”.
”Familiile politice europene, în ecuaţia europeană, nu au exact acelaşi rol pe care îl au partidele politice în viaţa politică a statelor naţionale şi acest lucru trebuie văzut. Şi dacă aceste familii politice ar exagera în influenţa lor, acest lucru ar trebui corectat. Trebuie să avem un echilibru corect, fin şi negociat. Asta dacă vorbim despre cum se ajunge la o concluzie. Dar, haideţi să-l nu uităm pe cetăţeanul european. Europenii au aşteptări de la instituţiile europene şi aceste aşteptări nu au fost întotdeauna satisfăcute. După părerea mea, există o distanţă prea mare între alegător şi conducerea instituţiilor europene, (…) între alegător şi Bruxelles (…). Ar fi de dorit şi ar fi important şi este important pentru viitorul Uniunii ca acestea două să se reapropie, adică europeanul să se regăsească în politicile europene, iar politicul european să asculte mai bine ce doresc europenii”, a mai spus preşedintele.
Klaus Iohannis a evitat să spună dacă observațiile sale critice se referă la actualele nume vehiculate în negocierile de la Bruxelles, între care Ursula von der Leyen și portughezul Antonio Costa.
Președintele a amânat și lămurirea candidaturii sale la funcția de secretar general al NATO, în condițiile în care olandezul Mark Rutte și-a asigurat susținerea tuturor statelor aliate, cu excepția României.
Klaus Iohannis, președintele României: Despre NATO, mai mult, mâine. Aceste chestiuni le voi prezenta prima dată în CSAT, după aceea și opiniei publice.
O altă discuție importantă de pe agenda CSAT de joi este oportunitatea transferului unui sistem Patriot către Ucraina.