Preşedintele Filialei Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor: Noul Plan Urbanistic General va crea coeziune în dezvoltarea Capitalei
Noul Plan Urbanistic General (PUG) va aduce coeziune în dezvoltarea Capitalei, de care mediul politic şi administrativ au nevoie, a declarat preşedintele filialei Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor din România, Emil Ivănescu.
„Înainte de ’90 Bucureştiul era mult mai integrat, mai coeziv, nu era secţionat. În ’90 el a fost, din anumite raţiuni pe care nu vreau să le discut aici, a fost împărţit. Acum, ce este ironic, că şi mediul politic şi mediul administrativ simt nevoia unei coeziuni mai puternice. Prin lege, PUG-ul va crea această coeziune, este legea de bază a dezvoltării unui oraş (…). Bucureştiul pare a fi o capitală a gospodarilor, or o capitală europeană, un oraş european are o strategie, o coerenţă în părţile lui, în segmentele lui, în sectoarele lui, foarte mare, deci, de asta, de fapt, este nevoie, de o dezvoltare unitară. Asta nu poţi să faci, dacă nu există un regulament strategic şi ăsta este PUG-ul de fapt”, spus Emil Ivănescu, întrebat de jurnalişti despre noul PUG, cu prilejul participării sale, miercuri, la Summitul capitalelor europene pentru arhitectură, urbanism şi administraţie.
El a subliniat că noul Plan Urbanistic General reprezintă calitatea a ceea ce se edifică în Bucureşti, uniform şi nu „pe viteze”.
„Chişinăul a fost un oraş verde dintotdeauna (…). Noi, acum, în administraţie, nu facem nimic altceva decât să păstrăm şi să înmulţim aceste spaţii verzi, cel puţin la valoarea la care o au actual. (…) Este o muncă foarte mare pentru ca să întreţii aceste spaţii verzi. Noi avem păduri, parcuri foarte multe în oraş. Avem parcuri care recent au fost renovate”, a spus, la rândul sau, Svetlana Dogotaru, arhitect-şef al oraşului Chişinău, întrebată despre situaţia spaţiilor verzi din oraş.