Preşedintele Colegiului Medicilor din Bucureşti, Cătălina Poiană, despre situația de la Spitalul Sf. Pantelimon: Oricare ar fi adevărul, trebuie prezentat public

8 august 2024, 15:21 (actualizat 8 august 2024, 17:05)

Dosarul morților suspecte de la Spitalul ”Sf. Pantelimon”. Au fost discuții, la Spitalul “Sf. Pantelimon”, între reprezentanții secției ATI, conducerea unității medicale, ministrul Sănătății și Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din București. Medicii, în frunte cu şefa secţiei de Antestezie şi Terapie Intensivă resping acuzaţiile procurorilor şi, în semn de protest, au amenințat cu renunţarea la gărzi, cu demisiile din spital și au intrat în grevă spontană.

ACTUALIZARE Într-un comunicat ulterior întâlnirii cu medicii de la Spitalul Sf. Pantelimon, dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor (CM) din București, a revenit cu declarații.

Adevărul trebuie aflat în legătură cu situația de la Spitalul Clinic de Urgență Sfântul Pantelimon! Informațiile prezentate public referitor la acest caz sunt foarte grave și aduc o imagine negativă în legătură cu activitatea medicilor în sistemul de sănătate, tocmai de aceea adevărul trebuie să iasă la iveală, iar acesta este cel mai important aspect, a transmis șefa CM București, într-un comunicat postat pe Facebook:

Cazurile în care se suspectează că medicii nu își respectă activitatea trebuie verificate, investigate și, în cazul în care faptele sunt confirmate în urma finalizării demersurilor legale și conform legilor aplicabile, trebuie luate toate măsurile legale și profesionale care se impun, a mai adăugat dr. Cătălina Poiană.


Președintele Colegiului Medicilor din București a declarat că informațiile apărute în spațiul public despre neregulile de la Spitalul “Sfântul Pantelimon” sunt grave. Cătălina Poiană a subliniat că acest caz al morților suspecte de la spitalul din Capitală este grav și complex. De asemenea, a precizat că trebuie investigat mai ales sub aspect profesional și medical.

„Consider că tot ce a apărut ca informaţie în spaţiul public este foarte grav şi consider că imaginea care se creează sistemului de sănătate este foarte gravă. Cred că nu trebuie să extindem asupra întregului corp medical toate aceste acuze, pentru că în marea lor majoritate medicii îşi desfăşoară activitatea cu responsabilitate şi respect faţă de pacient. În momentul în care lucrurile nu stau aşa nu vom ascunde niciodată adevărul. Consider că acest caz de la Spitalul Pantelimon este un caz extrem de grav şi este un caz extrem de complex care trebuie investigat sub toate aspectele, dar în primul rând sub aspect profesional şi medical şi din această consideraţie cred că părerea experţilor din domeniul ATI este cea care trebuie să facă diferenţa”, a spus Poiană la Spitalul „Sfântul Pantelimon”.

Ea consideră că adevărul este singurul element care poate să restabilească încrederea şi siguranţa în sistemul de sănătate.

Potrivit medicului, pacienţii din România au dreptul la un sistem de sănătate care să le ofere siguranţă şi încredere.

Președintele Colegiului Medicilor din București a adăugat că la Colegiul Medicilor București, Departamentul de jurisdicție a instituției a cerut informațiile de la spital, au fost analizate foile de observație și au fost audiați medicii. “Toate aceste informații au fost transmise Comisiei de Disciplină”.

“La momentul respectiv, pe baza datelor avute la dispoziție, și în limita elementelor pe care noi, ca și Colegiu o avem pentru analiza cazurilor nu s-a găsit nimic în neregulă. Datele au fost transmise Parchetului în luna iunie, când au fost solicitate.”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că nu trebuie să se extindă culpabilizarea la întreg personalul medical.

„Trebuie să înţelegem că respectul pentru profesionişti, pentru oameni, este o componentă a unui sistem de sănătate sănătos, echilibrat, la care pacienţii au acces la servicii. Un spital de urgenţă nu poate funcţiona fără gărzi de terapie intensivă. Asta a fost principala noastră preocupare şi pentru asta am venit aici să găsim o soluţie. (…) Nu trebuie să extindem culpabilizarea la întreg personalul”, a susţinut ministrul. 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite