Presa de stat din China: „Problema este că SUA trăiesc de decenii peste posibilitățile lor”

China Daily, publicația oficială în limba engleză a Partidului Comunist Chinez, afirmă că SUA „trăiesc de decenii peste posibilitățile lor”. Statele Unite trebuie să „nu mai plângă” și să nu se mai victimizeze după ce „au profitat gratuit de globalizare”, a transmis presa oficială chineză, în timp ce războiul comercial dintre cele două țări continuă să escaladeze, notează The Guardian.
Deși săptămâna trecută creșterile succesive ale tarifelor vamale păreau să fi luat o pauză, conflictul dintre cele mai mari două economii ale lumii nu dă semne că s-ar domoli.
Marți seara, China Daily a publicat un editorial în care susținea că afirmațiile frecvente ale lui Donald Trump, conform cărora SUA sunt „păcălite”, induc publicul american în eroare.
„Statele Unite nu sunt păcălite de nimeni”, se arată în articol. „Problema este că SUA trăiesc de decenii peste posibilitățile lor. Consumul depășește producția, iar pentru a susține un nivel de trai mai ridicat decât cel justificat de productivitate, și-au externalizat producția și au apelat la împrumuturi. În loc să fie «păcălite», SUA au profitat gratuit de globalizare.”
Articolul mai adaugă: „SUA ar trebui să nu mai plângă pe seama statutului lor de victimă în comerțul global și să pună capăt comportamentului lor capricios și distructiv.”
Partidul Comunist Chinez a refuzat să cedeze în fața cererilor lui Trump de a renegocia termenii relațiilor comerciale.
Într-o declarație transmisă prin purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, Trump a afirmat marți că „mingea este în terenul Chinei”.
„China trebuie să încheie un acord cu noi. Noi nu trebuie să încheiem un acord cu ei”, a spus el. „Nu există nicio diferență între China și oricare altă țară, în afară de faptul că ei sunt mult mai mari”.
Analiștii și oficialii se așteaptă ca războiul comercial să aibă un impact semnificativ asupra ambelor economii – China se confrunta deja cu dificultăți în relansarea creșterii după pandemie, pe fondul unui consum scăzut și al șomajului ridicat în rândul tinerilor.
Miercuri, Beijingul a anunțat cifre economice mai bune decât se aștepta, datorate în mare parte exportatorilor care s-au grăbit să trimită produse în SUA înainte ca tarifele vamale să intre în vigoare.
Biroul Național de Statistică al Chinei a anunțat o creștere economică de 5,4% în primul trimestru, peste estimările analiștilor. Totuși, Sheng Laiyun, un oficial de rang înalt din cadrul biroului, a avertizat că tarifele impuse de SUA „vor pune o anumită presiune asupra comerțului exterior și economiei țării noastre”.
Președintele Chinei, Xi Jinping, se află în prezent într-un turneu prin mai multe țări asiatice, o vizită planificată înaintea intensificării conflictului comercial, dar care a servit și la consolidarea eforturilor Chinei de a-și întări relațiile comerciale cu alte state.
„China este dispusă să colaboreze cu Malaezia și alte țări membre ASEAN, să urmeze calea păcii și dezvoltării istorice, să înfrunte curentele subterane ale geopoliticii și tribalismului, să respingă unilateralismul și protecționismul și să creeze o alianță strategică de nivel înalt între China și Malaezia, ducând la o comunitate strâns unită de destin comun”, a afirmat Xi într-un editorial publicat înaintea sosirii sale în Malaezia, miercuri.
Deși majorările de tarife par să fi ajuns la un plafon — 145% pentru importurile chinezești în SUA și 125% pentru cele americane în China —, ambele guverne caută noi modalități de a-și spori presiunea reciprocă.
Potrivit unor surse, China a ordonat companiilor aeriene să suspende achizițiile de echipamente și piese pentru aeronave produse de companii americane, inclusiv Boeing. Se pare că autoritățile iau în calcul și metode prin care să sprijine companiile aeriene care închiriază avioane Boeing și se confruntă cu costuri în creștere.
Aproximativ 10 avioane Boeing 737 Max sunt pregătite pentru a intra în flota companiilor aeriene chineze, iar unele dintre ele ar putea fi acceptate în țară dacă formalitățile și plățile sunt finalizate înainte ca tarifele „reciproc-protective” ale Chinei să intre în vigoare, potrivit Bloomberg.
Miercuri, serviciul poștal din Hong Kong a anunțat că nu va mai accepta colete destinate Statelor Unite. Într-o declarație oficială, Hong Kong Post a avertizat că persoanele care trimit pachete în SUA „ar trebui să fie pregătite să plătească taxe exorbitante și nejustificate din cauza acțiunilor nerezonabile și abuzive ale Statelor Unite”. Livrările care conțin doar documente, fără bunuri, nu vor fi afectate.
Hong Kong este supus acelorași tarife ca și China continentală, deși nu a impus propriile sale tarife ca răspuns.
Între timp, Trump a anunțat o investigație privind posibila introducere a unor noi tarife pe medicamente și semiconductori — o măsură care ar afecta mulți dintre partenerii comerciali ai SUA — și a dispus o altă anchetă care ar putea duce la impunerea unor tarife pentru minerale critice, metale rare și produse conexe, precum smartphone-urile.
China deține o poziție dominantă în lanțurile globale de aprovizionare cu metale rare și a impus deja restricții la exportul unor elemente rare încă de la începutul conflictului comercial cu SUA.