Marcel Ciolacu, întâlnire cu șeful Pentagonului, Lloyd Austin: Avem nevoie de o cooperare sporită în materie de securitate cu SUA și de un angajament economic puternic. Provocările de la Marea Neagră, subiect de discuție și cu Antony Blinken
Lloyd Austin: „Vizita dumneavoastră aici e o ocazie de a sublinia importanţa relațiilor noastre reciproce în domeniul apărării. (…) Dupa 26 de ani, acest Parteneriat nu a fost niciodată mai puternic şi nu a contat mai mult decât azi, mai ales în contextul războiului nedrept şi ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei.„
Marcel Ciolacu, prim-ministrul României: „România este de fapt ţara care ţine spatele frontului din războiul din Ucraina. (…) Sunt ferm convins că vom vorbi astăzi despre securitatea Mării Negre, dar şi despre obligaţia morală în primul rând pe care o are România faţă de Republica Moldova, al doilea cel mai vulnerabil stat din Europa în acest moment.„
Premierul Marcel Ciolacu a fost însoțit la întrevederea de la Washington de ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, de ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, și de ministrul Economiei, Radu Oprea.
A doua zi a vizitei oficiale a premierului Marcel Ciolacu în Statele Unite a început la Cimitirul Arlington, unde șeful executivului a depus o coroană de flori.
„Cei doi oficiali au subliniat relația privilegiată dintre România și Statele Unite, evidențiată de un Parteneriat Strategic de peste două decenii și întărită de buna colaborare în toate domeniile de interes comun, cu accent pe contribuția la securitatea regională în zona Mării Negre. În acest context, Secretarul American al Apărării a lăudat eforturile făcute de țara noastră și a evidențiat capacitatea de leadership a României demonstrată prin înființarea Centrului de pregătire de la Fetești pentru piloții de F 16”, se arată într-un comunicat de presă remis Știrilor TVR.
„Avem nevoie de o cooperare sporită în materie de securitate cu Statele Unite, dar și de un angajament economic puternic. O economie dezvoltată este esențială pentru o securitate națională puternică. Este importantă implicarea activă a companiilor americane în evaluarea și dezvoltarea capabilităților din industria națională, prin investiții comune în industria de apărare, inclusiv în ceea ce privește fabricarea de muniție, precum și transferuri tehnologice și specializarea forței de muncă autohtone”, a declarat șeful Executivului de la București.
Totodată, premierul Marcel Ciolacu a evidențiat interesul Romaniei pentru o coordonare completă din punct de vedere militar cu Statele Unite și a subliniat că, în perspectiva Summit-ului Alianței Nord-Atlantice care va avea loc anul viitor la Washington, România își va menține angajamentele de a aloca 2,5% din PIB pentru Apărare și va continua să pledeze pentru un profil sporit al Mării Negre pe agenda NATO.
La rândul său, secretarul american al Apărării, Lloyd J. Austin, a evidențiat excelenta colaborare dintre Statele Unite și România ca parteneri strategici și aliați, a remarcat rolul de lider al țării noastre în eforturile pentru stabilizarea situației regionale și a apreciat progresele semnificative ale României în domeniul apărării, de la modernizarea echipamentelor și infrastructurii militare până la consolidarea apărării cibernetice.
De asemenea, ambii interlocutori au subliniat nevoia de a face eforturi comune pentru a asigura stabilitatea Republicii Moldova, mai ales în contextul atacurilor hibride venite dinspre Federația Rusă.
Marcel Ciolacu a avut apoi o întâlnire cu secretarul pentru politică externă, Antony Blinken. Cei doi oficiali au discutat despre probleme de securitate, cu referire la războiul din Ucraina.
Marcel Ciolacu discută și cu secretarul responsabil de energie despre provocările și independența energetică pentru estul Europei, a precizat Vlad Ungar pentru Ora de știri.