Premierul libanez îndeamnă Franţa şi SUA să facă presiune asupra Israelului pentru a accelera retragerea armatei din sudul Libanului

Beirut/Foto: Profimedia Images
23 decembrie 2024, 18:36

Prim-ministrul libanez a îndemnat luni Franţa şi SUA „să facă presiune” asupra Israelului pentru „a accelera”retragerea armatei sale din sudul Libanului, la aproape o lună de la intrarea în vigoare a unui armistiţiu fragil între Israel şi Hezbollah.

SUA şi Franţa fac parte dintr-un comitet de cinci membri, împreună cu Libanul, Israelul şi forţa ONU în Liban (Finul), menit să supravegheze aplicarea unui armistiţiu şi a tuturor potenţialelor încălcări.

Armistiţiul a intrat în vigoare pe 27 noiembrie, la aproape două luni de război deschis între Israel şi mişcarea islamistă pro-iraniană. De atunci, cele două tabere se acuză reciproc de încălcări repetate.

„Pentru ca armata să îşi poată îndeplini misiunile, comitetul trebuie (…) să facă presiune asupra inamicului israelian pentru a pune capăt tuturor încălcărilor”, a declarat Najib Mikati din localitatea Khiam, în timpul unui turneu în sudul ţării.

Pe 11 decembrie, armata libaneză a anunţat că s-a desfăşurat în jurul Khiam, la cinci kilometri de frontieră, în coordonare cu Finul, după o retragere a trupelor israeliene în această zonă.

În carul acordului de armistiţiu, armata libaneză şi căştile albastre ale ONU trebuie să se desfăşoare în sudul Libanului şi armata israeliană să se retragă în termen de 60 de zile.

„Este necesar să se facă presiune asupra părţilor (angajate în) acordul pentru armistiţiu, anume francezii şi americanii, pentru a accelera procesul, înainte de expirarea termenului de 60 de zile”, a mai spus Mikati.

„Întârzierea şi tergiversările (…) nu provin de la armata libaneză, ci de la partea israeliană, care tărăgănează” lucrurile, a estimat el.

Agenţia naţională de informaţii libaneză ANI a raportat luni că „inamicul israelian îşi continuă invazia şi atacurile sale asupra teritoriului din sudul Libanului”, unde el „a arborat drapelul israeliană” pe o colină, între localităţile Bayada şi Naqoura.

Mikati a mai spus că vrea să rezolve „toate divergenţele în ceea ce priveşte linia albastră (demarcaţia fixată de ONU între cele două ţări), ca să nu mai existe nicio justificare pentru ocupaţia israeliană pe pământul nostru”.

El a afirmat că Beirutul colaborează cu „Banca Mondială, Uniunea Europeană, ţările arabe şi partenerii noştri internaţionali pentru a înfiinţa un fond special, la care fiecare ar putea contribui, pentru a reconstrui tot ceea ce a fost distrus în sudul Libanului”. Preluare Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite